ua en ru

Експерт: якщо парламент розірве дипломатичні відносини з Росією, вона буде діяти дзеркально

Експерт: якщо парламент розірве дипломатичні відносини з Росією, вона буде діяти дзеркально Фото: політолог розповів про наслідки розриву дипвідносин між Україною і Росією

Підтримка постанови в Раді запустить процес денонсації вигідних угод

У випадку розриву дипломатичних відносин з Росією Україні слід очікувати на дзеркальну відповідь. Про це РБК-Україна повідомив політичний аналітик Валентин Гладких, коментуючи рішення профільного комітету Верховної Ради про підтримку відповідного проекта постанови.

"Що стосується наслідків таких дій у зовнішній політиці, якщо ця постанова буде проголосована у Раді, це автоматично призведе до реакції РФ, яка скористається цією нагодою для того, щоб розірвати з Україною навіть ті угоди, які ми з ними маємо і які вигідні нам", - пояснив Гладких.


Однак експерт зазначив, що підтримка проекту постанови в парламенті тільки запустить процес денонсації угод з РФ.

"Навіть якщо Верховна Рада проголосує за цю постанову, то це не означає, що Україна одразу розірве відносини з РФ. Це означає, що ми тільки почнемо цю процедуру", - додав він.

На думку Гладких, схвалення Комітетом відповідної постанови є інформаційним приводом для відволікання уваги суспільства від проблем з коаліцією.

"Це є інформаційним приводом для того, щоб відволікти увагу суспільства від того, що робиться насправді у Верховній Раді", - підсумував він.

Так, проект Постанови передбачає припинення з моменту прийняття постанови дипломатичних відносин з РФ, а також зобов'язує уряд у місячний термін подати на розгляд парламенту проекти законів про припинення або зупинення дії міжнародних договорів з РФ, самостійно припинити дію тих договорів, які укладалися від імені Кабміну і не потребували надання згоди від парламенту і президента, а також визначити країну, посольства і консульства якої будуть представляти інтереси України в РФ до відновлення дипвідносин

Також постанова передбачає, що президент у місячний термін повинен призупинити дію договорів, які укладалися від імені уряду і були затверджені президентом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що комітет Ради підтримав розрив дипломатичних відносин з Росією.