ua en ru

Експерт назвав ймовірного кандидата на посаду керівника ДБР

Експерт назвав ймовірного кандидата на посаду керівника ДБР Фото: Олег Постернак

Постернак проаналізував фаворитів конкурсу на посаду керівника ДБР

Олексію Горащенкову варто дати шанс очолити ДБР, а Ольга Варченко має серйозні репутаційні проблеми, Анатолій Матіос повинен залишитися на займаній на сьогоднішній день посаді. Таку думку висловив Постернак Олег, керівник Центру політичної розвідки, коментуючи процес відбору керівника Державного Бюро Розслідувань.

"Хотілося б зупинитися на трьох основних претендентах. Помічник президента – Олексій Горащенков, співробітниця столичної прокуратури Ольга Варченко набрали однакову кількість балів (8) і головний військовий прокурор країни - Анатолій Матіос, набрав 7 балів. Щодо Олексія Горащенкова можна сказати: молодий та ранній. Але і можна посперечатися. В якому контексті молодий? 37 років - пік працездатності. Черчілль був на два роки молодший, коли очолив МВС Великобританії, результати його роботи і подальша доля говорять самі за себе. Звичайно, не всім бути як Черчілль, але це як аргумент до того, що дивитися треба не на вік, а професійні якості і репутацію, ці показники повинні відповідати посаді, на яку претендує кандидат", - заявив він.

Більш того, за словами політолога, останнім часом прихід до влади молодого покоління політиків стає тенденцією.

"Горащенков пройшов серйозний освітній і трудовий шлях. Навчався в Європі, працював у Мін'юсті, РНБО і МЗС на керівних посадах, як кажуть "зв'язках, які можуть зганьбити, помічений не був". Управлінський досвід є, мало того, дипломатичний. Людина здатна вести діалог не тільки всередині держави, але і на міжнародному рівні. Це говорить багато про що", - заявив політичний консультант.

Говорячи про другого основного претендента Ольгу Варченко, експерт висловив сумніви стосовно репутації кандидата.

“Ольга Варченко, голова Управління процесуального керівництва, підтримки держобвинувачення і представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ набрала стільки ж балів, як і Олексій Горащенков. Але щодо Варченко є багато питань. Перший з них, який різко кидається в очі - "підмочена" репутація. ЗМІ неодноразово публікували матеріали про життя на "широку ногу", яку неможливо дозволити на скромну зарплату службовця міської прокуратури. Не думаю, що людину з такою репутацією допустять керувати таким важливим органом. Європейці просто нас не зрозуміють", - повідомив він.

"Щодо Матіоса багато говорити не хочеться. Зазначу лише, що він зараз знаходиться на своєму місці і з роботою справляється, хоча в декількох серйозних скандалах все-таки встиг засвітитися. Військова прокуратура - не просте відомство, він за два роки встиг освоїтися. Навіщо зараз ці зайві рухи, коли країна знаходиться у стані війни? Кому від цього стане краще? - Нікому, відповідь очевидна. Як говориться: коней на переправі не міняють", - сказав Постернак.