ua en ru

Експерт назвав топ-5 "провалів" НАБУ і САП

Національне антикорупційне бюро України та Спеціальна антикорупційна прокуратура відрапортувала про свої успіхи, але промовчали про головний результат – немає жодної "посадки" топового корупціонера, а за результатами роботи НАБУ обвинувальний вирок суду було винесено стосовно лише двох осіб. Так прокоментував звіт НАБУ і САП за останні півроку роботи політолог, директор Інституту соціально-економічного прогнозування "Діалог" Андрій Миселюк.

"Хоча насправді НАБУ працює вже майже 9 місяців, - зазначив експерт. - НАБУ і САП щосили вплуталися в політико-економічну боротьбу на боці одного з кланів у владі, "вождем" якого вважають Міхеїла Саакашвілі, а "сірим кардиналом" - його партнера, російського олігарха Костянтина Григоришина", - зазначає політолог.


Поки, на його думку, головні "досягнення" у НАБУ і САП в тому, що відомства Ситника і Холодницкого стали фігурантами рекордного числа скандалів.

"По-перше, це скандал навколо складу Ради громадського контролю при НАБУ, який набирає детективів, які розслідують справи. До складу Ради входили люди з судимостями (активіст Дмитро Шерембей – 3 судимості за квартирні крадіжки), люди, які в деклараціях приховували свою нерухомість (Віталій Шабунін), люди, які за законом не мали права поєднувати роботу у Раді з депутатською роботою (Олексій Гриценко на момент обрання до складу Ради був депутатом Київради). За зверненням нардепа Ігоря Луценка суд зобов'язав прокуратуру порушити кримінальну справу проти Ситника", - підкреслив експерт.

"По-друге, на чолі управління НАБУ по Одеській, Херсонській, Миколаївській і Кіровоградській областях ледь не опинився... корупціонер, 33-річний Семен Кривоніс. Восени позаминулого року він став фігурантом кримінальної справи за отримання хабара в особливо великому розмірі - $120 тис. Але відповіді на питання, хто пропустив його на одну з ключових посад в НАБУ, суспільство так і не отримало", - зазначив політолог.

По-третє, вважає Андрій Миселюк, "гучним провалом стала відсутність кримінальних проваджень проти стовпів режиму Віктора Януковича, які підпадають під пряму юрисдикцію НАБУ".

"Сергій Льовочкін та інші одіозні особистості досі спокійно сидять у парламенті і заробляють на українцях. У той же час на пропозицію передати його відомству справи по поверненню активів сім'ї Януковича (а це - реальні десятки мільярдів до держбюджету), Ситник відповів відмовою", - зазначив він.

По-четверте, політолог нагадав про "звернення в слідчі органи нардепа Віталія Купрія у зв'язку з інформацією про вимагання 200 тис. доларів у колишнього депутата ВР АРК Василя Ганиша з боку головного антикорупційного прокурора Назара Холодницького".

І, по-п'яте, на думку експерта, "так звана "справа ОПЗ" стала ще одним гучним провалом НАБУ і САП. "Більше того, почалися розслідування щодо зловживань... самого НАБУ (за статтями Кримінального Кодексу про зловживання посадовими особами НАБУ своїм службовим становищем, можливого втручання в роботу судді посадових осіб НАБУ і винесення завідомо неправосудного рішення суддею Солом'янського райсуду Макухою). А перший заступник Ситника Гізо Углава – давній соратник Саакашвілі, який міг бути зацікавлений у зриві приватизації ОПЗ. Адже його ціна вже впала мінімум на 4 мільярди гривень, а замість західних інвесторів заводом тепер цікавляться вітчизняні та російські олігархи", - підкреслив експерт.