ua en ru

Експерт назвав політичні дебати в Україні популізмом, що ніяк не впливає на життя людей

На Заході дебати - це протиставлення двох систем, підходів до управління, а в Україні - це популізм, вони дискредитовані і ніяк не допоможуть людям жити краще. Таку думку висловив політичний експерт Дмитро Разумков, коментуючи заяву Кличка про намір відмовитися від політичних дебатів зі своїм конкурентом у другому турі виборів мера Києва, передає "Єдність".

За словами експерта, відмова ніяк не пов'язана зі страхом перед суперником, адже у Кличка достатньо досвіду провести політичні баталії в телеефірі, тому що психологічна підготовка до дебатів і спортивному поєдинку мають безліч схожих принципів. Перший - це виступ на публіці, коли є чіткий суперник, якого можливо вивчити заздалегідь: сильні і слабкі сторони, опрацювати тактику захисту і нападу. Другий - збереження самоконтролю і чітке дотримання наперед наміченого плану. І третій - в учасників дебатів майже завжди є підказувач у вухо, а у спортсмена тренер.

"Принципи одні, майданчик і поєдинок - різні. Повірте, у Кличка досвід у підготовці до будь-якого роду поєдинків - найсерйозніший в Україні, і він точно не боїться виходити один на один із суперником. Не має значення, це спорт чи політика. Тут, як кажуть, не посперечаєшся. Плюс за півтора роки роботи в місті він розібрався в міському господарстві на досить хорошому рівні і оперує поняттями досить вільно", - зазначив аналітик.

Крім того, експерт підкреслив, що політичні дебати в Україні ще жодного разу не робили життя людей кращим. До того ж, дебати в нашій країні, на його думку, кардинально відрізняються від тих, що проводяться в цивілізованих країнах. Якщо на Заході дебати - це протиставлення двох систем, підходів до управління, то в Україні - це популізм, вони дискредитовані і ніяк не допоможуть людям жити краще.

"Там кандидати дебатують по 4-5 годин підряд, демонструють свої програми, обговорюють такі деталі, що волосся дибки стає. У нас же це зазвичай полив брудом один одного, гучні популістські обіцянки і фрази, скандали і нічого спільного з реальним життям. Тому з цього боку Кличка можна зрозуміти - або дебати треба робити за суворими правилами. Або не влаштовувати з цього цирк і взагалі не проводити. Він веде кампанію реальних справ, і результати першого туру говорять про те, що люди підтримують його. Тому він має право на такі рішення", - підкреслив Разумков.