ua en ru

Експерт назвав скасування мораторію на продаж сільгоспземлі відновленням історичної справедливості

Експерт назвав скасування мораторію на продаж сільгоспземлі відновленням історичної справедливості Скасування мораторію на продаж сільгоспземель назвали відновленням історичної справедливості

Експерт упевнений, що настав час історичної справедливості

Можливість вільно розпоряджатися своєю землею дозволить розблокувати ущемлені права майже 7 млн чоловік і відновити історичну справедливість. Таку думку в ході круглого столу "Як ринок землі вплине на темпи розвитку українського АПК?", організованого Українським освітнім центром реформ, висловив член групи стратегічних радників по підтримці реформ в Україні Александер Шкурла, повідомляють українські ЗМІ.

"Раніше (в період колективізації, - ред. ЗМІ) людей примушували віддавати свої землі. Настав час історичної справедливості - повернути землю людям повністю, а не наполовину. Головна мета - зрушити з мертвої точки", - цитують ЗМІ Александра Шкурлу.

Виконавчий директор аналітичної компанії CASE Україна Дмитро Боярчук у свою чергу зазначив, що поява ринку землі та можливості вільно розпоряджатися своїм паєм дасть землевласникам вагомі аргументи для формування більш вигідних умов з боку орендарів, а також додасть динаміки розвитку АПК.

"В теж час чергова відстрочка земельної реформи буде означати, що Україна ще багато років буде залишатися країною з великими можливостями, але так і не реалізує їх", - заявив експерт.

Відзначимо, уряд позиціонує земельну реформу в числі найбільш пріоритетних в Україні. За даними ЗМІ, під дією мораторію зараз знаходиться близько 27 млн га сільгоспземель, які належать майже 7 млн громадян, переважно похилого віку. Посилаючись на заяви уряду, видання зазначає, що право на купівлю землі будуть мати виключно фізичні особи-громадяни України.

Іноземці та великий капітал будуть усунені з цього ринку. Також передбачено введення кількісних обмежень – один покупець зможе сконцентрувати не більше 200 га, додає ЗМІ.