ua en ru

Експерт назвав вибірковим підхід НАБУ до розслідувань

Експерт назвав вибірковим підхід НАБУ до розслідувань Фото: Олексій Якубін (з відкритих джерел)

Якубін підкреслив, що за формулою "Роттердам+" розслідування розпочато, при цьому за "Дюссельдорф+" - ні

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) вкрай вибірково підходить до вибору справ для розслідування. Таку думку висловив політичний експерт Олексій Якубін в ефірі телеканалу NewsOne.

За його словами, підтвердженням цього факту є енергетика, де розпочато розслідування тільки по формулі розрахунку ціни вугілля "Роттердам+". При цьому ніяких розслідувань за аналогічною формулою "Дюссельдорф+", згідно з якою визначається ціна на газ, не заплановано. Політолог пов'язує це з політичною доцільністю.

"Я, коли дивлюся окремі заяви керівництва НАБУ, бачу, що в цьому є політична логіка. Для прикладу згадайте заяви НАБУ з приводу так званого "Роттердама+", що там нібито можлива корупція. Але при цьому чомусь вони не побачили подібних речей в так званій формулі "Дюссельдорф+", в питаннях, пов'язаних з газом", - сказав він.

На думку Якубіна, причина проста – вимогу щодо встановлення газової формули не раз озвучував Міжнародний валютний фонд.

"НАБУ побачило тільки частину. А на інші речі воно закривало очі. Тобто про що це говорить? Це говорить про вибірковість. Мені здається, коли наші західні партнери, створюючи систему антикорупційних органів, все ж таки розраховували, що вона буде більш нейтральною", - зазначив він.

Нагадаємо, в 2016 році з ініціативи міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси, в результаті чого були затверджені формули розрахунку ціни на газ для промисловості та населення (Дюссельдорф+) і розрахунку ціни вугілля (Роттердам+).

17 серпня співробітники НАБУ провели обшуки в будівлі Національної комісії з регулювання електроенергетики і комунальних послуг в рамках кримінального провадження про можливу змову в інтересах генкомпаній при затвердженні формули "Роттердам+".

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк всі звинувачення співробітників НАБУ спростовує. Зі свого боку, Регулятор звернувся в секретаріат європейського Енергетичного співтовариства з проханням провести незалежний аналіз його діяльності. На думку Вовка, аудит Енергетичного співтовариства дозволить реально оцінити роботу НКРЕКП і буде сприяти посиленню допомоги Україні в проведенні реформ з боку міжнародних структур.

Розслідування НАБУ розпочато за заявою народного депутата, заступника голови Комісії партійного контролю партії УКРОП, Віталія Купрія. Як відомо, політична партія УКРОП контролюється олігархом Ігорем Коломойським.