ua en ru

Експерт: Податок на підакцизні товари для наповнення сільських бюджетів сприятиме тіньовому ринку

Введення додаткового податку на роздрібний продаж алкоголю, цигарок та палива на АЗС з метою наповнення сільських бюджетів - це додаткова передумова для тіньового ринку. Про це в програмі "Гроші" заявила економіст міжнародного центру перспективних досліджень Ангела Бочі.

За її словами, даний податок це таке українське ноу хау, яке вводиться вперше в світі. Ніде адміністрування такого податку немає.

"В Україні щорічно продають цигарок на майже 50 мільярдів гривен. 5 відсотків зверху на цю суму - податок, який залишили селянам. Це 2,5 мільярди гривень на рік, або 200 мільйонів щомісяця. Правда, експерти кажуть - до сільських бюджетів находить тільки 140 мільйонів. 60 кожного місяця кудись зникають", - порахували журналісти програми.

"Звичайно, продавці накручують 5 відсотків зверху. Але вони скоріше осідають у кишенях власників генделів та наливайок", - йдеться в сюжеті.

Фахівці відзначають, що такий податок, крім його корумпованого та аморального змісту, ще й заважає Україні отримати асоціацію з ЄС. Тому що європейські експерти однозначно проти нього.

За словами Бочі, даний податок він вводить подвійне оподаткування.

Нагадаємо, з початку цього року у сільських бюджетів повністю відібрали податок на фізичних осіб, а це була чверть всіх грошей, що збирали села. Замість цього селянам дозволили накручувати 5 відсотків на роздрібний продаж алкоголю, цигарок та палива на АЗС. І залишати ці гроші у себе.