ua en ru

Експерт: Ляшко "завалив" особливий статус Донбасу і виграв старт політсезону

Єдиний з лідерів парламентських партій, хто старт політичного сезону почав з однозначної позиції - ніякого особливого статусу Донбасу, і ні одного голосу з боку фракції РПЛ на "продавлювання" змін до Конституції у заявлений день голосування, виявився Олег Ляшко. Про це пише у своєму блозі політичний експерт Володимир Цибулько.

Так, політолог звертає увагу на мовчання з боку топових політиків з приводу підтримки чи не підтримки проекту змін до Конституції, "які містять згадку про особливий порядок самоврядування для деяких районів Донбасу".

"Політичні канікули хтось з політиків проводив в Канарському виборчому окрузі, а хтось з менш заможних підробляв якщо не Дідом Морозом, Святим Миколаєм, в залежності від домінантних настроїв на підконтрольній території", - такі можливі причини пасивності керівників партій згадує автор в своєму матеріалі.

За словами політолога, "чи зламав плани Путіна Ляшко, однозначно відповісти важко, оскільки планів не знає і сам Путін".

"Втім, якщо вважати ненависть до України і всього українського з боку Путіна, то тоді плани Путіна відомі всьому світу, але позиція РПЛ стала точкою опори, або точкою відштовхування для інших політсил, а самого Ляшка два політичних трюки - спочатку вихід з коаліції, який зіпсував усю політичну перспективу Тимошенко, і ось свіже - жорстке заперечення особливого статусу Донбасу, створили плацдарм для заволодіння золотою акцією в парламенті", - прогнозує експерт.

Як повідомлялося раніше, можливість прийняття конституційних змін щодо закріплення особливого порядку самоврядування в окремих регіонах Донбасу викликала протести ряду відомих громадських активістів. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив про неприпустимість таких змін під тиском Кремля і закликав відхилити відповідні пропозиції.

Після цього в ЗМІ з'явилася інформація про подання до Конституційного суду про можливість перенесення термінів прийняття змін до Конституції і відмову ініціаторів конституційних змін від плану їх прийняття у січні 2016 року.