ua en ru

Експерт: Ляшко змушує владу повернутися до Будапештського меморандуму

Заява українського Міністерства закордонних справ про консультаціях щодо виконання Будапештського меморандуму - свідчення того, що українська сторона піднімає ставки у переговорах, а також готова до перегляду мінських угод. Так оцінила заяву Павла Клімкіна політолог Олеся Яхно-Бєлковська.

"Цей крок є цілком логічним після відмови від швидкого прийняття конституційної реформи в частині децентралізації. Українські переговорники бачать можливість для отримання більш вигідних умов у досягненні миру. Всі сторони визнають необхідність виконання мінських домовленостей, проте так само всі звинувачують один одного в зриві майже всіх пунктів цього документа", - заявила вона.

За словами експерта, раніше головним критиком Мінських угод був Олег Ляшко, і тільки він говорив про небезпеку конституційних змін і необхідність використання Будапештського меморандуму для дипломатичного тиску на Росію.

"Протягом останнього року українська влада зміцнила армію, заручилася підтримкою Заходу і пішла в дипломатичний наступ. Дійсно, в Росії наростають економічні проблеми, серйозний ефект викликав звіт за вбивства Литвиненка, і в цих умовах потрібно використовувати вікно можливостей і застосовувати і Будапештський меморандум, і всі інші інструменти для захисту наших національних інтересів", - вважає експерт.