ua en ru

Експерт: Лобісти з Міненерго підтримують російських імпортерів електроенергії в збиток Україні

Глава альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик вважає небезпечною і сумнівною політику Міненерго, спрямовану на зростання імпорту електроенергії з Росії в збиток поставкам з України.

"Українські чиновники знову зробили дуже дивний вибір на користь російського виробника, замість того щоб користуватися електроенергією власних електростанцій", - заявив Боровик.

За його словами, в листопаді Міненерго відновить імпорт електроенергії з Росії, незважаючи на те, що виробництво електроенергії в Україні перевищує попит.

Так, згідно з прогнозним балансом електроенергії ОЕС України від 19.10.2015 р. прогноз споживання електроенергії в Україні на листопад - 13 300 млн кВт/год, що на 10,4% нижче аналогічного періоду 2014 року. Прогноз вироблення електроенергії українськими виробниками - 13 965 млн кВт/ч. Виробництво перевищить попит на 665 млн кВт/год.

Експерт зазначає, що команда Міненерго сформована з людей, яких курують різні політичні і бізнес сили. Це, за його словами, ускладнює роботу міністра Володимира Демчишина. Звіти, які потрапляють на підпис міністру, часто відображають комерційні інтереси груп впливу, а не реальну картину в енергетиці.

За словами Боровика, в Міненерго тему імпорту електроенергії лобіюють ставленики російського бізнесмена Костянтина Григоришина. Раніше сам Григоришин в інтерв'ю українським ЗМІ заявив, що лобіював призначення заступником міністра енергетики Олександра Светеліка.

У листопаді українські виробники не отримають 400 млн грн, які будуть перераховані за постачання електроенергії країни-агресора. У серпні-вересні Україна імпортувала 583 млн. кВтг і заплатила Росії понад 500 млн грн.