ua en ru

Експерт: ФДМ, схоже, не хоче виводити з банкрутства "Сумихімпром"

Член громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України Олександр Щербань вважає, що негативна реакція Фонду державного майна на пропозицію створити міжвідомчу робочу групу з відновлення платоспроможності ПАТ "Сумихімпром" може свідчити про небажання фонду сприяти виведенню зі стану банкрутства стратегічного підприємства титанової галузі України, майже 100% акцій якого знаходяться у власності держави. Про це Щербань заявив журналістам.

На його думку, на це вказують мотиви відмови ФДМ. З точки зору фонду, недоцільність створення міжвідомчої робочої групи з відновлення платоспроможності "Сумихімпром" пов'язана з тим, що фонд чекає від Мін'юсту підготовки висновків про наявність ознак доведення "Сумихімпром" до банкрутства та перевірки законності дій розпорядника майна Романа Марченка, а також з тим, що ФДМ звернувся до Генпрокуратури із проханням звернутися до Держфінінспекції для проведення нею перевірки фінансово-господарської діяльності "Сумихімпром".

"Отриманий від ФДМ лист є у кращому випадку бюрократичною відпискою. "Сумихімпром" знаходиться на межі ліквідації. Причина такої ситуації в тому, що повністю підконтрольні Фірташу і Льовочкіну комітет кредиторів "Сумихімпром", керуючий санацією І.Лазакович і розпорядник майна Р.Марченко практично два роки затягували підготовку плану санації, який повинен складатися протягом декількох місяців. Серед кредиторів "Сумихімпром" державні органи та підприємства, такі як, наприклад, Державна фіскальна служба, ДК "Газ України", Укрексімбанк та інші. Однак при формуванні комітету кредиторів до нього не увійшов жоден представник держави, оскільки у представників держструктур не було єдиної узгодженої позиції. Немає її і на даний момент. У своєму зверненні ми наводили конкретні факти, коли позиція держави при розгляді справи про банкрутство "Сумихімпром" не була узгодженою і представники різних держструктур суперечили один одному у своїх вимогах або просто займали пасивну позицію там, де слід було підтримати вимоги колег. На тлі цієї та іншої інформації, що свідчить про можливість ліквідації унікального державного підприємства, ФДМ вважає, що замість створення органу, який буде координувати дії представників держави по виведенню гіганта вітчизняної титанової промисловості зі стану неплатоспроможності, потрібно очікувати "підготовки висновків" і "просити звернутися провести перевірку". Така позиція керівництва ФДМ може свідчити про те, що Фонд відстоює не інтереси держави, а йде на поводу у групи осіб, зацікавлених у ліквідації "Сумихімпром" як юридичної особи через судові процедури і наступному заволодінні майном підприємства", - вважає Щербань.

10 жовтня громадська робоча група з розв'язання проблем титанової галузі України звернулася до Кабінету міністрів із пропозицією про створення міжвідомчої робочої групи з питань відновлення платоспроможності "Сумихімпром". Необхідність створення міжвідомчої робочої групи з питання відновлення платоспроможності "Сумихімпром" обумовлена ​​тим, що ситуація з банкрутством підприємства, майже 100% акцій якого знаходяться в держвласності, не контролюється державою, а окремі дії, що вживаються держорганами, не системні і не ефективні.

13 жовтня секретаріат Кабміну передав це звернення до ФДМ як орган, який реалізує державну політику у сфері управління державною власністю, для прийняття Фондом рішення про доцільність створення міжвідомчої робочої групи з питань відновлення платоспроможності ПАТ "Сумихімпром".

28 жовтня ФДМ (у відповіді за підписом заступника глави фонду Нікітіна) заявив про недоцільність створення міжвідомчої робочої групи з питання відновлення платоспроможності "Сумихімпром".