ua en ru

Експерт: європейські суди дають можливість встановлювати мінімальні ціни на тютюнові вироби

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський відкрито лобіює інтереси європейського виробника тютюнових виробів і намагається заблокувати рішення Мінфіну і ДФС щодо встановлення мінімальних цін на сигарети. Про це у своєму блозі пише експерт у сфері економіки Сергій Глушков.

"В Україні вже не один рік триває боротьба між лобістами доступних сигарет і фахівцями охорони здоров'я. Останні, посилаючись на світовий досвід і рекомендації ВООЗ, намагаються зробити будь-які сигарети як можна більш недоступними для всіх курців. Логіка ВООЗ проста: чим вища ціна, враховуючи податки, тим нижче споживання сигарет. А самі податки повинні призводити до зростання цін на всі без винятку тютюнові вироби. В тому числі, повинні вирости специфічні податки (податки на одиницю продукції, незалежно від ціни). Як зазначено в Технічному керівництві ВООЗ по оподаткуванню тютюну: "специфічні акцизи ведуть до відносно більшого зростання споживчих цін, ніж адвалорні акцизи, і, відповідно, краще сприяють скороченню куріння". Сама Єврокомісія в дослідженні 2014 року "Оцінка вартості адміністрування акцизів на тютюнові вироби" прийшла до висновку, що специфічні акцизи сприяють зменшенню споживання тютюнових виробів незалежно від їх ціни, порівняно легші в адмініструванні, забезпечують бюджетну стабільність і зменшують цінові розриви між сигаретами високої і низької цінових категорій", - заявив він.

За словами експерта, "керуючись такою логікою, на тлі істотного зниження цін на сигарети в кінці минулого року, робоча група з доопрацювання проекту закону "Про внесення змін у Податковий кодекс України та деякі законодавчі акти України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році" запропонувала не тільки значно підвищити специфічну ставку, але і ввести норму про встановлення мінімальних роздрібних цін на тютюнові вироби, що допомогло б підвищити ціну на сигарети у всіх цінових сегментах".

"Здавалося б, делегація Єврокомісії повинна бути задоволена, що країна, яка є джерелом контрабанди сигарет в Європу застосовує такий підхід, адже сигарети в Україні стоять, скажімо, у 8-9 разів дешевше, ніж у Польщі (30 євроцентів проти 2.70 євро). Крім цього, введення мінімальних цін не тільки істотно зменшило б доступність сигарет, але і забезпечило б додаткові надходження до бюджету, за оцінками фахівців, на рівні 1,5-1,9 млрд грн", - підкреслив експерт.

Він вважає, що делегація ЄС вирішила застосувати свій авторитет для просування інтересів одного з тютюнових виробників.

"Посол Томбінський у своєму листі від 11 лютого Міністру фінансів України Наталії Яресько згадав політику ЄС щодо мінімальних роздрібних цін на сигарети. Зокрема, основним аргументом проти встановлення мінімальних цін були названі судові процеси в ЄС, після яких вони були скасовані. Але посол ЄС забув згадати, що юридичні та економічні реалії ЄС набагато відрізняються від української дійсності. Особливо не піклуючись про те, яким чином уряд намагається врятувати бюджет своєї країни від втрат, а своїх громадян - від доступного способу нашкодити своєму здоров'ю, посол однозначно заявив, що "встановлення мінімальних роздрібних цін на тютюнові вироби не буде відповідати положенням Угоди про асоціацію та Угоди про ЗВТ ". В кінці листа посол рекомендує Україні "ввести мінімальний акцизний податок", який діє в Україні в тій чи іншій формі з 2004 року - вже 12 років!", - зазначив експерт.

Насправді, за його словами, європейські суди дають можливість країнам регулювати ціни на тютюнові вироби.

"Досить перечитати типове рішення Європейського Суду від 4 березня 2010 р. - "Єврокомісія проти Французької Республіки" - "якщо держава-член бажає раз і назавжди виключити можливість для всіх виробників або імпортерів навіть тимчасово за свій рахунок дотувати підвищення податків на промислово виготовлені тютюнові вироби продаючи їх собі в збиток, для таких держав залишається відкритою можливість, зберігаючи конкурентну перевагу більш ефективним виробниками, заборонити продаж промислово вироблених тютюнових виробів за ціною, яка менша, ніж сума собівартості та всіх обов'язкових податків", - акцентував Глушков.

Експерт додав, що Кабінет міністрів України, виконуючи міжнародні зобов'язання України перед ЄС, доручив профільним органам влади розробити такий механізм, який би відповідав європейській практиці.

"Простіше кажучи, підхід Мінфіну і ДФС щодо встановлення мінімальної ціни на рівні собівартості та податків, цілком відповідає європейським зразкам. Схоже, що це перший випадок в історії Єврокомісії, яку використовували для лобіювання інтересів окремого європейського тютюнового виробника в Україні. Ціна такого лобізму - дешеві сигарети для українців, кілька мільярдів бюджетних втрат і подальша контрабанда сигарет в ЄС", - резюмував експерт.