ua en ru

Експерт: ескалація конфлікту невигідна Президенту

Смерті мітингувальників на Грушевського та подальша ескалація конфлікту вигідні кому завгодно, але тільки не Президенту України. Таку думку висловив політолог Микола Михальченко.

"Зараз звучить безліч заяв про те, що відповідальність за події на Вікторові Януковичу. Однак це надто емоційні заяви. Як Президент України він зобов'язаний контролювати ситуацію. І всі його дії свідчать про те, що він прагне врегулювати конфлікт мирним шляхом. Янукович сідає з опозицією за стіл переговорів. І це зрозуміло - адже він хоче залишитися Президентом на другий термін, нинішні події, м'яко кажучи, не додають йому балів як усередині країни, так і в очах міжнародної спільноти. Конфлікт загрожує поставити крапку на євроінтеграційних прагненнях України, адже саме євроінтеграція повинна була стати одним з головних козирів Януковича під час виборчої кампанії 2015 року", - зазначає політолог. - "Проте складається враження, що хтось у владі, не виключено, що під впливом зарубіжжя, навмисне розпалює революцію, провокуючи Європу на санкції проти перших осіб держави, а народ - на захоплення адміністративних будівель по всій країні. Є різні версії щодо цього. Як би там не було, Віктору Януковичу варто звернути увагу на цей факт".

На даний момент в Україні революція, у центрі столиці - протистояння збройних частин міліції та мітингувальників. За різними даними, у конфлікті загинуло від двох до п'яти активістів Євромайдану. Кількість протестантів із кожною годиною збільшується. Одночасно з тим по всій країні громадяни захоплюють будівлі обласних державних адміністрацій, міліція з перемінним успіхом намагається їх відвоювати.