ua en ru

Експерт: дискусію про заборону кодеїновмісних препаратів повинні вести лікарі, а не мітингувальники

Питання використання тих чи інших препаратів повинні вирішуватися професіоналами в експертному середовищі, а не мітингувальниками, або випадковими людьми з вулиці, які не мають нічого спільного з охороною здоров'я.

Про це заявив колишній керівник комунального підприємства "Фармація" Олег Клімов.

"У цивілізованій державі питання повинні вирішуватися в законодавчому полі, а не за принципом, хто кого перекричить. Дискусію про доцільність використання тих чи інших препаратів можуть вести тільки лікарі між собою, а не люди які не мають ніякого відношення до охорони здоров'я",- зазначив Клімов.

Таким чином, експерт прокоментував вимогу мітингувальників біля МОЗ людей запровадити облік кодеїновмісних препаратів і скасувати мораторій на перевірку аптек.

Організатори акції, яка зібрала близько 50 осіб, відзначали, що дана акція не має на організаторів, а присутні активісти є представниками реабілітаційних центрів для наркозалежних, ветеранами антитерористичної операції, а також просто небайдужими до проблеми наркоманії людьми.

У той же час, за даними Клімова, на акції були присутні люди в камуфляжі і символіка громадської організації "Всеукраїнська спілка ветеранів АТО", засновником якої за даними держреєстру числиться керівник департаменту протидії наркозлочинності Ілля Ківа. Він так само особисто пройшов на нараду з цього питання в будівлі міністерства охорони здоров'я і вимагав від міністра Олександра Квіташвілі негайного підписання наказу про заборону легального обігу таких лікарських засобів, додав експерт.

Олег Клімов підкреслив, що учасники цієї акції не мають ніякого відношення до медицини та поверхнево знайомі з проблематикою кодеїновмісних препаратів, у тому числі їх можливого нецільового використання.

Як зазначали ЗМІ, міністр охорони здоров'я заявив, що всі механізми недопущення безрецептурного відпуску ліків, у тому числі таких, на сьогодні існують. Для цього, за його словами, необхідно зняти мораторій на перевірку аптечних закладів. Квіташвілі має намір обговорити це питання з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком на наступному засіданні Кабміну.