ua en ru

Експерт: Завдяки інвестиціям Україна зможе виробляти до 100 млн тонн зерна

Крім політичних і економічних відносин з ЄС, Україна повинна активно розвивати партнерські відносини і з азіатськими країнами, зокрема з Китаєм. В першу чергу ця країна цікава для вітчизняної економіки з точки зору залучення інвестицій. А одним з найперспективніших напрямів співпраці залишається сільське господарство. Тому що саме вітчизняна сільгосппродукція може прогодувати постійно збільшується населення Китаю. Про це в ефірі телеканалу БТБ заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, економіст Олег Устенко.

"Китай - це, мабуть, одне з найбільш важливих альтернативних напрямків, про яких завжди треба пам'ятати, незважаючи на те, які зрушення іншого характеру відбуваються з нашими найближчими сусідами", - зазначив Усенко.

Фахівець зазначив, що важливу роль у розвитку партнерських відносин відіграє те, що його налагоджує керівництво Уряду. Так, зараз в Китаї перебуває українська делегація на чолі з першим віце-прем'єр-міністром Сергієм Арбузовим.

"Китай - це дуже специфічна економіка, де можна домогтися якогось абсолютно позитивного рішення від окремо взятих гравців, я маю на увазі бізнес, без домовленостей на високому політичному рівні", - зазначив експерт.
На переконання Устенко, Китай дуже зацікавлений у збільшенні імпорту вітчизняної сільгосппродукції. Зокрема, це обумовлено тим, що населення країни збільшується з кожним роком.

"Китай - великий виробник сільськогосподарської продукції. Але також правда і те, що Китай - великий імпортер сільськогосподарської продукції. І в останні роки Китай намагається вирішити завдання, пов'язане з тим, що населення зростає. Для України це колосальні можливості для просування інтересів нашого сільського господарства на китайському ринку", - заявив економіст.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера також зазначив, що співпраця з Китаєм важливо з-за реальної можливості залучення інвестицій. А вони, в свою чергу, будуть сприяти збільшенню сільгоспвиробництва, що дозволить нарощувати експорт.

"Потенціал для зростання українського експорту значний. Але правда і те, що українське сільське господарство вимагає колосальних інвестицій. Ось чому, на мій погляд, у складі української делегації зараз знаходиться і український міністр сільського господарства. Українське сільське господарство можна довести до рівня європейського. І, скажімо, замість 50 мільйонів тонн зерна збирати 100 мільйонів тонн зерна. Але, за нашими оцінками, подібного роду зміни вимагають близько 50 мільярдів доларів інвестицій тільки одне сільське господарство протягом найближчих десяти років", - підсумував експерт.