ua en ru

Екс-заступник глави Генштабу ЗСУ допускає початок широкомасштабних бойових дій

Екс-заступник глави Генштабу ЗСУ допускає початок широкомасштабних бойових дій Фото: екс-заступник глави генштабу ЗСУ Ігор Романенко

На думку експертів, не виключено повномасштабне вторгнення РФ із застосуванням авіації

Колишній заступник голови генерального штабу Збройних сил України Ігор Романенко допустив початок широкомасштабних бойових дій між Росією і Україною. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Ворог біля воріт: чому Путін звинуватив Україну в нападі на Крим".

"Поки що той рівень ескалації, який ми спостерігаємо, говорить швидше про тактичному тиску Путіна на Україну. Але якщо протягом 2-4 тижнів Росія буде нарощувати війська в Криму, на Донбасі та на кордоні з Україною, то не можна виключати початку широкомасштабних бойових дій. На жаль, ми пам'ятаємо, що великі війни починалися саме з провокацій - Фінляндія нібито напала на СРСР, а Польща - на Німеччину", - зазначив Романенко.


Схожу думку висловив провідний військовий експерт Центру Разумкова Олексій Мельник, який підкреслив, що не виключено повномасштабне вторгнення РФ в Україну з застосуванням авіації.

"Подібні заяви свідчать про те, що в Росії йде підготовка до якихось масштабних дій, - заявив Мельник. - Традиційно військові в такій ситуації повинні готуватися до найгіршого сценарію. Хоча це аж ніяк не означає, що події розвиватимуться саме так. На мою думку, найгірший сценарій - це повномасштабне військове вторгнення із застосуванням крилатих ракет і авіації. Тому, безумовно, в першу чергу потрібно привести в повну бойову готовність нашу систему протиповітряної оборони. Ймовірність того, що Росія захоче окупувати територію України, аж до Києва невелика, хоча і не виключена".

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко назвав звинувачення російською стороною України в тероризмі безглуздими і цинічними.