ua en ru

Екс-співробітник Cambridge Analytica розкрив махінації при голосуванні про Brexit

Екс-співробітник Cambridge Analytica розкрив махінації при голосуванні про Brexit Фото: Крістофер Уайлі (cr-(twitter.com-DDNewsLive)

Для взаємодії з електоратом використовували замасковане підрозділ Cambridge Analytica

Референдум про вихід Великобританії зі складу ЄС, так званий Brexit, відбувся завдяки махінаціям. Про це заявив екс-співробітник компанії Cambridge Analytica Крістофер Уайлі в ході виступу перед британським парламентом, повідомляє The Guardian.

"Дуже злить те, що багато людей підтримали вихід (з ЄС), тому що вірять в британське законодавство і британський суверенітет. А безповоротне зміну конституційного регулювання про шахрайство вони вважають спотворенням цього конституційного регулювання країни", — заявив він.

Уайлі вважає дивним те, що прихильники виходу Британії з Євросоюзу, у тому числі міжпартійна організація Vote Leave, наполягли на використанні послуг маловідомої компанії Aggregate IQ для допомоги їм у взаємодії з виборцями. (Міжпартійна організація Vote Leave була заснована в 2015 році. Виборча комісія Великобританії призначила її офіційної компанією, яка закликала країну покинути ЄС-ред.)

Молодий чоловік пояснив парламентаріям, що Aggregate IQ фактично є канадським підрозділом Cambridge Analytica і основні доходи одержує, виступаючи в ролі субпідрядника "материнської" компанії.

У "послужному списку" канадської компанії дискредитація кандидата на пост президента Нігерії Мухаммада Бухарі і поширення дезінформації.

"Таким чином, перше питання - чому? Чому раптом ця компанія, яка ніколи не працювала ні з ким, крім проектів Cambridge Analytica, якимось чином стала основним постачальником послуг для всіх цих, нібито незалежних, груп компаній", - додав Уайлі.

Він виступив після того, як стало відомо, що Vote Leave порушила закон про вибори, пожертвувавши 625 тис. фунтів компанії BeLeave, яка, в свою чергу, витратила гроші на Aggregate IQ. Загалом Vote Leave витратила 6,77 млн фунтів, що не перевищує допустимий ліміт у 7 млн, але ніхто не враховував витрати BeLeave.

Нагадаємо, раніше Уайлі повідомив про те, що дані про користувачів Facebook використовували у передвиборній кампанії Трампа.