ua en ru

Екс-Президенти України звинуватили уряд у політичній кризі через провал угоди з ЄС

Колишні Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко заявили, що уряд України, який не забезпечив належної підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС, спричинив ескалацію політичної кризи. Ситуація, що розгортається в країні, може мати важкі наслідки для територіальної цілісності, незалежності та суверенітету України. Про це йдеться у спільній заяві трьох Президентів України.

"В Україні розгортається глибока політична криза, яка може мати важкі наслідки для всієї Української держави, її територіальної цілісності, незалежності та суверенітету. Першопричиною цієї кризи є несистемна робота Уряду з підготовки до укладання угоди про асоціацію з Європейським союзом на саміті у Вільнюсі 29 листопада", - йдеться заяві.

Президенти наголошують, що викликає подив те, як українське керівництво різко змінило тональність заяв і вектор своїх дій перед підписанням УА з ЄС.

"В односторонньому порядку підготовку до підписання угоди було припинено. При цьому поспішне одномоментне рішення досі не має переконливих пояснень і альтернатив. Чесні аргументи - а вони реально існують - своєчасно не були донесені ані до зовнішньополітичних стратегічних партнерів України, ані до Українського народу", - йдеться у повідомленні.

Кравчук, Кучма та Ющенко підкреслюють: "Розчарування людей щодо європейського майбутнього України призвело до того, що сотні тисяч громадян вийшли на вулиці з вимогою повернутися до європейського курсу, бо для них європейські цінності і спосіб життя є особистим громадянським вибором. Відчуття обману надає мітингам особливого емоційного забарвлення, поглиблює недовіру до влади".

"Ми висловлюємо солідарність із мирними громадянськими діями сотень тисяч молодих українців... Вперше український народ вийшов на вулиці з неполітичною вимогою, яка має безпрецедентну масову підтримку. Їхня щира відданість європейському вибору, демократичним цінностям, патріотизм викликають велику повагу", - зазначили Президенти.

Проте, вони також підкреслили, що розв'язку кризи поки не знайдено. Криза поглиблюється, і є ризики втрати контролю над ситуацією. Стихійність масових виступів та вкинутий у протестні настрої радикалізм можуть мати небезпечні наслідки, тому сторони мають негайно відмовитися від будь-яких спроб вирішити політичні питання силовими методами.

"Ми вважаємо, що уряд України не забезпечив належної підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС, чим спричинив ескалацію політичної кризи... У рамках врегулювання ситуації ми висловлюємося за повернення до переговорів з європейськими офіційними інституціями з приводу укладання угоди про асоціацію... Переконані, цей крок стане основним стабілізаційним пунктом узгодженого плану дій. Закликаємо владу не вдаватися до будь-яких дій, які передбачають застосування сили до мирних громадян та адекватно оцінити значення подій, які розгортаються в країні", - йдеться у заяві трьох Президентів.