ua en ru

Екс-прем'єр Єгипту Хішам Канділ заарештований при спробі втекти в Судан

Єгипетська поліція заарештувала колишнього прем'єр-міністра країни Хішама Канді, обіймав пост глави уряду при Президенті-исламисте Мохамеде Мурсі, передає ВВС.

Як повідомило МВС Єгипту, Канділ був спійманий в гірському регіоні разом з групою контрабандистів при спробі втекти в Судан.
Канділ ще будучи на посаді прем'єр-міністра був засуджений до 1 року позбавлення волі за невиконання розпорядження суду про ренаціоналізації компанії, приватизованої у 1996 р.

Апеляційний суд у Каїрі підтвердив вирок у вересні ц.р. - через два місяці після військового перевороту, що завершився відстороненням від влади Мурсі.

Канділ представляв альянс ісламістських груп-прихильників Мурсі в ході зустрічей з посередниками з Європейського союзу, намагалися переконати військове уряд перехідного періоду в необхідності розпочати процес переходу влади з включенням до нього всіх політичних сил, в тому числі "Братів-мусульман". Однак після того, як військове уряд початок жорсткий наступ проти "Братів-мусульман" в серпні ц.р., в результаті чого сотні людей були вбиті, а тисячі опинилися в тюрмах, Канділ волів залишатися у тіні.

Канділ очолив уряд країни в серпні 2012 р., ставши наймолодшим прем'єр-міністром Єгипту з 1954 р. Він не є членом "Братів-мусульман" або який-небудь іншій ісламістської політичної організації, проте відомий як релігійна людина.