ua en ru

Екс-глава ЦРУ назвав Трампа "корисним ідіотом" Путіна

Екс-глава ЦРУ назвав Трампа "корисним ідіотом" Путіна Фото: Майкл Хейден розкритикував Трампа

Майкл Хейден вважає Wikileaks частиною російської розвідки

Колишній директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) і Агентства національної безпеки (АНБ) Сполучених Штатів Америки Майкл Хейден різко розкритикував президента США Дональда Трампа, назвавши його "корисним ідіотом" глави РФ Володимира Путіна. Про це він заявив в інтерв'ю Bild am Sonntag.

"У листопаді, за кілька днів до виборів, я задався питанням про дивну симпатію Дональда Трампа щодо Володимира Путіна", - розповів Хейден.

За його словами, в Кремлі вважають, що Трамп - "polezni durak". Видання переклало цей вислів на німецьку мову як "корисний ідіот". Термін, який виник у західній політичній лексиці в період холодної війни, позначає наївну людину з Заходу, яка симпатизує Москві, але використовується нею у своїх цілях як маріонетка.

Шість місяців потому, вважає колишній шеф ЦРУ, він із глибоким розчаруванням змушений констатувати, що це визначення до цих пір є досить підходящим для Трампа.

Як зазначив Хейден, уряд Трампа, що працює вже 120 днів, звільнив генпрокурора і директора ФБР, які відкрито виступали з відмінними від "офіційної" політичними позиціями. У США вже починаєш відчувати себе "трохи як у Нікарагуа", заявив екс-глава ЦРУ і АНБ.

За його словами, американські спецслужби вважають вкрай імовірним те, що Росія вплинула на хід виборчої кампанії в США. Сам Хейден у цьому практично впевнений.

"Росіяни не маніпулювали підрахунком бюлетенів. Однак вони вплинули на передвиборну гонку, причому, їхні дії увінчалися успіхом", - констатував він.

На питання про те, яку роль у цій кампанії зіграв портал Wikileaks, колишній директор американських спецслужб заявив, що вважає його частиною російської розвідки.

"Думаю, що російські спецслужби організували крадіжку секретної інформації. А потім поширили ці дані через кілька інтернет-майданчиків, зокрема через уже існуючу Wikileaks і створену ними ж DCLeaks", - пояснив Хейден.

Нагадаємо, раніше американський конгресмен заявив про спробу Росії його завербувати.