ua en ru

Екс-глава ЦБ КНР: Профільний секретаріат G20 повинен курувати реформу світової валютної системи

Підготовку реформи міжнародної валютної системи необхідно доручити секретаріату при клубі двадцяти провідних світових економік (G20). Ініціативу створення такого органу сьогодні озвучив голова ради Всекитайського фонду соціального забезпечення, а у минулому - голова Національного банку Китаю Дай Сянлун, передає РБК. "G20 повинна підійти до реформи зі всією серйозністю. Іншої такої можливості змінити валютну систему може і не бути", - заявив Дай Сянлун на конференції в Китайському центрі міжнародних економічних обмінів. За його словами, це потребує великої відповідальності від членів "двадцятки", проте досягнення консенсусу дозволить забезпечити стабільність світової фінансової системи.
Крім того, Дай Сянлун торкнувся питання нарощування використання юаня в міжнародних економічних відносинах. Останнім часом Пекін прагне підняти статус юаня, розраховуючи в перспективі перетворити його на світову резервну валюту. "Китай - найбільший в світі кредитор, тому юань має всі підстави вийти на міжнародну арену, - констатував Дай Сянлун. - Монополія американського долара лише перешкоджає вільному руху капіталу".
G20 є форматом міжнародних нарад міністрів фінансів і голів центральних банків, що представляють 20 економік. В сукупності на країни G20 доводяться 90% світового валового національного продукту, 80% світової торгівлі (включаючи торгівлю усередині ЄС) і дві третини населення світу.

G20