ua en ru

Екс-глава СБУ попереджав Януковича про сепаратизм на сході України, - лист

Екс-глава СБУ попереджав Януковича про сепаратизм на сході України, - лист Ілюстративне фото: Олександр Якименко (УНІАН)

Якименко в листі попередив Януковича про сепаратистські настрої на сході і півдні країни

Колишній глава Служби безпеки України (СБУ) Олександр Якименко у листі попереджав Віктора Януковича про сепаратистські настрої на сході і півдні країни за день до початку масових смертей. Про це йдеться в листі, який зачитав суддя Дев'ятко в залі Оболонського суду, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, в ході судового засідання було зачитано лист від колишнього глави СБУ до тодішнього голови АП від 17 лютого 2014 року.

"Андрій Петрович, аналіз наявності інформації свідчить про активізацію урядових і недержавних структур Росії, вітчизняних проросійських сил в рамках проектів, формально спрямованих на захист інтересів російськомовного населення в умовах загострення суспільно-політичної ситуації в Україні. Втім, на практиці мова йде про спроби іноземної сторони інспірувати сепаратистські настрої і нав'язати думку про необхідність втручання Росії у внутрішні справи нашої держави", - зачитав суддя Дев'ятко зміст листа.

Крім того, в листі йдеться про те, що активність сил РФ була сконцентрована в східному і південному регіонах країни.

"Додатковим сприятливим для Росії фактором є те, що місцевий проросійський політикум, відчуваючи ослаблення позицій "Партії регіонів" на тлі масових протестів, демонструє ознаки відмежування від центральної влади під гаслами федералізації держави і орієнтацію на Росію", - йдеться в листі.

Нагадаємо, сьогодні Михайло Добкін в залі Оболонського суду по справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича розповів про візит Януковича до Харкова в 2014 році.