ua en ru

Екс-глава НАТО допускає, що Росія сама може повернути Крим Україні

Екс-глава НАТО допускає, що Росія сама може повернути Крим Україні Фото: Андерс Фог Расмуссен

Расмуссен навів приклад виходу країн Балтії зі складу СРСР

Екс-глава Північноатлантичного альянсу і радник президента України Петра Порошенка Андерс Фог Расмуссен не виключає, що Росія може повернути Крим Україні. Про це Расмуссен заявив в інтерв`ю Die Welt.

"Радянський Союз свого часу незаконно приєднав країни Балтії. Для багатьох з нас, що виросли в тіні холодної війни, перспектива звільнення цих держав здавалася нереальною. Проте в якийсь момент ситуація змінилася, комуністична система впала, і три балтійські держави повернули собі свободу і незалежність. Сьогодні вони квітучі демократії. Важко собі уявити, що можна примусити Росію повернути Крим. Але не можна виключати того, що нові події можуть змінити ситуацію. Для того щоб залишити відкритою таку можливість, Захід ні за яких обставин не повинен визнавати незаконне входження Криму до складу РФ", - сказав Расмуссен.

Він також повідомив, що анексія Криму призвела до погіршення економічного становища місцевих жителів. Крім того, на півострові катастрофічна ситуація зі свободою слова.

Екс-глава НАТО відзначає, що Росія зосередила зусилля на розширенні своєї військової присутності на півострові. Це свідчить про те, що істинним мотивом анексії Криму було бажання Москви взяти Чорне море під військово-стратегічний контроль.

Нагадаємо, Меркель заявила, що Європа готова до більшої відповідальності для забезпечення безпеки в регіоні.