ua en ru

Екс-глава "Нафтогазу" О.Дубіна підписав газові контракти з РФ у 2009 р. під тиском Ю.Тимошенко, - Р.Кузьмін

Екс-глава НАК "Нафтогаз України" Олег Дубіна підписав газові контракти з РФ у 2009 р. під тиском екс-прем‘єр-міністра України Юлії Тимошенко. Про це заявив перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін на засіданні тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради (ВР) України по питанням розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз Україна" і ВАТ "Газпром" щодо наявності ознак державної зради в сфері економічної безпеки, передає кореспондент РБК-Україна.
"Звинувачення ґрунтуються на позиції, що всі посадові особи мають діяти лише в рамках вимог закону... Прем‘єр-міністр вийшла за надані законом повноваження і письмово зобов'язала О.Дубину підписати газові контракти на вигідних для держави умовах. В результаті державі вчинено збитки на суму понад 3,5 млрд грн, за висновками експертів... Суть злочину в тому, що прем‘єр-міністр явно перевищила свої повноваження надавши одноосібно директиви О.Дубині", - заявив Р.Кузьмін.
Він пояснив, що згідно з законодавством та регламентом Кабінету міністрів Ю.Тимошенко не мала права одноосібно приймати такі рішення, оскільки це має робитися колегіально рішенням уряду. Крім того, вона втрутилася в діяльність господарюючого суб'єкту - НАК "Нафтогазу України".
Також Р.Кузьмін повідомив, що О.Дубина заявив слідству про те, що був змушений підписати газові контракти під тиском Ю.Тимошенко. Зокрема, за загрозою звільнення. Також, за словами першого заступника генпрокурора, О.Дубина розповів, що отримав директиви від Ю.Тимошенко у письмовому вигляді, закріплені печаткою Кабміну.
Відповідаючи на запитання членів ТСК, чи була особиста зацікавленість Ю.Тимошенко у питанні газових угод, він сказав, що слідству необхідно вивчити це.