ua en ru

Екс-глава Мінап іменами Яценюка, Іванчука та Іванющенко виправдовує свій провал, - експерт

Екс-міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка намагається виправдати свою провальну роботу на посади в уряді гучними заявами. Таку думку висловила експерт з аграрних ринків Міжнародного фонду Блейзера Тамара Кирик, коментуючи резонансну інтерв'ю Швайки журналу "Новий час".

Нагадаємо, що в інтерв'ю, опублікованому 13 лютого, Ігор Швайка повідомив, що йому не вдалося нічого зробити, щоб налагодити роботу "Укрспирту",оскільки йому активно заважали прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, екс-нардеп Юрій Іванющенко і заступник голови парламентської фракції Народного фронту Андрій Іванчук.

"За великим рахунком, йому просто не вистачило лідерських якостей. Але, швидше за все, Швайка - чоловік молодий і недосвідчений у цій сфері. Ймовірно, він побачив, що змінити аграрний бізнес і виробництво, пов'язане з аграрним сектором, занадто складна для нього завдання", - впевнена експерт.

Вона також висловила скепсис щодо звинувачень Швайки в бік тих, хто нібито активно йому заважав.

"Хто йому заважав і хто винен - інше питання. Він був міністром, значить, у нього були всі важелі", - вважає Кирик.

Як приклад вона наводить Маргарет Тетчер. "Вона щось приватизувала, а щось, навпаки, націоналізувала. Але вона завжди керувалася одним принципом: "можете ефективно управляти - беріть і керуйте, не можете - я забираю у вас це право".

В інтерв'ю Швайка заявив, що перекрив схему "лівого експорту спирту в Молдову". Проте, як раніше повідомлялося, контрабанда спирту між державами проходить у зворотному напрямку - з Молдови в Україну.

Також на цьому тижні в ЗМІ було опубліковано інтерв'ю екс-директора "Укрспирту" Михайла ради лабутіна, зараз перебуває в розшуку за звинуваченням у здійсненні фінансових злочинів. Лабутін також звинуватив у своєму переслідуванні Яценюка, Іванющенко і Іванчука.

Його заяву критично оцінили в самому "Укрспирті", як повідомляли ЗМІ.

"Судячи з інтерв'ю колишнього гендиректора, "схемами" на підприємстві керував цілий стадіон шанованих людей - від провладного підприємця Іванчука до нового генпрокурора Шокіна і Юрія Іванющенка, який все контролює, явно не перебуваючи при владі. Все це схоже на істеричний пошук винних. Тому одкровення ради лабутіна справляють враження малоубедительных і смішних", - прокоментував інтерв'ю джерело в дирекції "Укрспирту", що побажав зберегти анонімність.