ua en ru

Екс-член Ради НБУ Геєць прогнозує підвищення курсу гривні до 10,5 грн/дол

Колишній член Ради Національного банку України, директор Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук Валерій Геєць прогнозує підвищення курсу гривні з нинішніх 12 грн/дол. до 10,5 грн/дол. Про це він повідомив РБК-Україна.

"Справа в тому, що населення та суб'єкти господарювання мають певний запас валюти, і її потрібно буде повертати в банківську систему. Бо в економіці йде спад, зростання доходів низьке, населення буде змушене витрачати ці гроші і конвертувати їх назад (у гривню, - ред.). При цьому сценарії, виключаючи ескалацію конфлікту, можна очікувати повернення курсу на рівні 10,5 грн за дол., хоча б до 11 грн за дол. Це, звичайно, забагато порівняно... об'єктивним курсом є 10 гривень за долар. Але я думаю, що курсу 10 гривень за долар не буде", - заявив Геєць.

За словами екс-члена Ради НБУ, сьогоднішня нестабільність курсу більшою мірою пов'язана із суб'єктивними чинниками, зокрема з конфліктом у східних регіонах України, а не з об'єктивними макроекономічними показниками.