ua en ru

Екс-чиновники Мінфіну США запропонували нові санкції проти Росії

Екс-чиновники Мінфіну США запропонували нові санкції проти Росії Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Такі пропозиції підготували колишні чиновники Мінфіну США Даліп Сінгх і Елізабет Розенберг

Заборонити американським інвесторам купувати новий державний борг Росії, обмежити її доступ до міжнародного ринку компонентів для збройових систем, а також зобов'язати всі реєструючі в США компанії розкривати своїх бенефіціарів - такі пропозиції підготували колишні чиновники Мінфіну США Далип Сінгх і Елізабет Розенберг до слухання в банківському комітеті сенату, яке відбудеться 12 вересня. Тексти їх виступів розміщені на сайті комітету.

Як повідомляється, Сінгх вважає, що "Мінфін США та інші органи влади як мінімум повинні провести дослідження, в рамках якого буде зроблена спроба встановити місцезнаходження, активи (найбільш високопоставлених російських чиновників, - ред.) і фінансових посередників, які керують багатством Володимира Путіна і отримують з цього вигоду".

По-друге, "американським інвесторам потрібно заборонити купувати новий суверенний борг Росії".

"Мені не приходить в голову жоден гідний аргумент, чому державні пенсійні фонди США або ощадні організації опосередковано мають фінансувати російський уряд, в той час як останнє продовжує підтримувати порушення американського суверенітету", - заявляє Сінгх.

Він говорить, що "активно брав участь в розробці санкцій проти Росії в 2014 році.

Кілька законодавчих ініціатив, які перебувають зараз у конгресі США (в тому числі законопроекти DETER і DASKA, - ред.), передбачають заборону для американських інвесторів здійснювати угоди з новими російськими держпаперами.

Розенберг, яка до 2013 року працювала старшим радником заступника міністра фінансів США з фінансової розвідки, теж підтримує санкції проти нових випусків російських держпаперів. Вона зазначає, що іноземці вже знизили свою частку на ринку ОФЗ до 28% (на 1 серпня, у порівнянні з 34,5% на 1 квітня) і російська влада частково здатні замінити іноземне фондування внутрішніми джерелами, тому ефект таких санкцій буде "символічним", але "все ж значущим" Розенберг також висловлюють ідею поправки в закон CAATSA, яка обмежила б "здатність Росії закуповувати міжнародно вироблені компоненти для використання в системах озброєння"

Розенберг також підняла питання про фінансову непрозорість внутрішньоамериканських юрисдикцій. На її думку, існування анонімних компаній в США є "страхітливим" пропуском і "величезною лазівкою", яка дозволяє зловмисникам, включаючи російських агентів, працювати анонімно і безкарно в Сполучених Штатах. Вона нагадала, що міжнародна Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) вважає, що США не дотримуються вимоги щодо прозорості та розкриття бенефіціарних власників юридичних осіб.).

"Ми знаємо, що Росія використовує цю лазівку (в національної безпеки США, ред.)", - заявила Розенберг. Вона закликала американських конгресменів виробити федеральне законодавство, яке встановить вимоги по збору та розкриття інформації про бенефициарном володінні як при формуванні компанії, так і в процесі її функціонування.

Нагадаємо, Трамп дозволив застосовувати санкції за втручання в американські вибори.

Раніше президент України Петро Порошенко заявляв, що посли держав-членів ЄС схвалили рішення про продовження індивідуальних санкцій проти Росії з-за агресії проти України.