ua en ru

Економіка в пошуках підтримки: що утримає ВВП України від більшого спаду

Юрій Панченко, економічний оглядач, спеціально для РБК-Україна

Нестабільна політична ситуація у країні і антитерористична операція на Сході не призвели до значного погіршення для української промисловості. За підсумками квітня Держстат зафіксував спад промислового виробництва на рівні 6%. Це навіть менше, ніж за підсумками попереднього місяця, - спад у березні становив 6,8%. Втім, такий результат все одно гірше показників початку року, коли темпи спаду були мінімальні. Як результат - кумулятивний показник 2014 року продемонстрував лише незначне погіршення - спад поглибився з 5% до 5,3%.

Особливістю цьогорічного звіту стало виключення з методики окупованих Криму і Севастополя. "Такий підхід дозволяє уникнути різких провалів у динаміці основних макроіндикаторів", - пояснила головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан. Статистику по Криму і Севастополю Держстат публікує окремо - загальне падіння промислового виробництва на півострові склало 30,5%. Це означає, що при включенні цих даних у розрахунки загальний показник падіння української промисловості у квітні був би більшим - 6,5%. Більш того, за місяць російської окупації обсяг промислового виробництва у Криму (включаючи Севастополь) упав на 21%. У решті України спостерігалася куди краща ситуація - порівняно з березнем обсяги падіння склали лише 1%.

Відносно сприятливі показники Держстат фіксує і в Донецькій і Луганській областях, де з минулого місяця проходить контртерористична операція. Хоча, порівняно з аналогічним періодом 2013 року, обсяг промислового виробництва в Донецькій області впав на 13,2%, з попереднього місяця він виріс на 4,8%. Зворотна ситуація на Луганщині - порівняно із квітнем 2013 року обсяги промислового виробництва в області зросли на 1,7%, тоді як порівняно з березнем поточного року - впали на 4,8%. "Збиток від контртерористичної операції поки не встиг вплинути на статистику. З початку протистояння була припинена робота лише декількох заводів, що поки не здатно мати макроекономічний ефект", - пояснив начальник аналітичного департаменту інвесткомпанії "АРТ-Капітал" Ігор Путілін. Втім, затяжний збройний конфлікт на Донбасі все ж матиме куди більший ефект для економіки. Зокрема, у травні Group DF заявила, що повністю зупинила роботу своїх підприємств - Северодонецький "Азот" і концерн "Стирол" - з міркувань безпеки.

На роботу хімічних підприємств також вплинуло чергове підвищення ціни російського газу. Нагадаємо, з початку квітня Росія скасувала дію знижки на газ. Таке підвищення тарифів миттєво відчули виробники хімічної продукції. Як результат, темпи спаду в галузі поглибилися із 2,8% до 23,3%. Враховуючи призупинення роботи ряду хімічних підприємств, падіння в галузі продовжиться і в наступні місяці. Також від початку квітня НКРЕ збільшила граничну ціну для промислових споживачів на 30%.

Ще один тривожний сигнал - затяжне відновлення світового попиту на метал. За місяць спад у металургії поглибився з 11,1% до 12,8%. За даними "Металургпрому", у травні темпи зниження випуску сталі трохи скоротяться, проте вже в червні прискоряться до 10% і більше через перехід деяких комбінатів на вимушений ремонт. У червні настає Рамадан, нагадує Путілін, що призведе до зниження споживання сталі в мусульманських країнах.

В цілому, більшість промислових галузей показала результати, близькі до березневих. Ігор Путілін звертає увагу, що погода у квітні була відносно прохолодною, що привело до невеликого зростання виробництва електроенергії - на 1,1%. Своєю чергою, березень був відносно теплим, що викликало спад виробництва електроенергії на 8,3%. Саме цей показник, на думку експерта, і забезпечив за підсумками квітня деяке гальмування спаду промислового виробництва. За підсумками року експерт прогнозує падіння промислового виробництва на рівні 6%, що в цілому відповідає нинішньому стану промисловості.

Незважаючи на відносно сприятливі прогнози по промисловості, оцінки експертів щодо всієї української економіки куди більш песимістичні. Держбюджет на поточний рік був перероблений виходячи з очікувань спаду ВВП України на рівні 3%. Через місяць після цього перегляду, погодженого з МВФ, валютний фонд додатково погіршив свій прогноз по ВВП України. Тепер він прогнозує його спад на 5%. При цьому за підсумками I кварталу був зафіксований куди менший спад - лише 1,1%. Це означає, що основний провал роботи економіки чекає нас у найближчому майбутньому.

Очікування обвалу економіки відбуваються на тлі стабільного зростання в сільському господарстві - за підсумками січня-квітня галузь показала зростання на рівні 5%. На думку Олени Бєлан, основним ризиком для української економіки зараз є погіршення внутрішнього попиту. "Уповільнене зростання у роздрібній торгівлі і падіння обсягу пасажирських перевезень свідчать про уповільнення споживчого попиту, тоді як інвестиційна активність залишається слабкою. Уповільнення споживання і скорочення інвестицій, швидше за все, сприяли подальшому падінню реального ВВП у квітні, хоча про обвал економіки мова не йде", - зазначає експерт. Олена Бєлан оцінює спад ВВП України у квітні на рівні 3%. Подібний спад, на її думку, буде зафіксований Держстатом і за підсумками року.

Виправити таку ситуацію може приплив прямих іноземних інвестицій в українську економіку. У реалістичності такого значного приходу ПІІ за підсумками президентських виборів упевнений кандидат у президенти Петро Порошенко. Втім, поки статистика спостерігає зовсім іншу картину. За даними Держстату, за підсумками I кварталу до країни прийшло прямих іноземних інвестицій на суму 570,2 млн доларів. Однак це цифра не відображає ані відпливу іноземного капіталу із країни, ані курсових переоцінок. З їх урахуванням картина змінюється до невпізнання - за квартал загальний обсяг ПІІ впав майже на 6 млрд дол. - з 58,16 млрд дол. до 52,18 млрд дол. Половина із цієї суми була забезпечена реінвестуванням капіталу на Кіпр. Це означає, що український великий бізнес, який маскується у якості іноземних інвесторів, поки не впевнений у позитивних перспективах своїх українських активів. Динаміка інвестицій у найближчі місяці після президентських виборів має дати відповідь, яким шляхом піде ВВП України: поступового відновлення або подальшого падіння.