ua en ru

Економіка США ще не дотягує до докризового рівня, - голова ФРС США

Економіка США недостатньо зміцніла, щоб демонструвати задовільні темпи зростання. Таку заяву зробив глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке, який виступив з лекцією в Університеті Джорджа Вашингтона, передає Reuters.

"Сьогодні з погляду розміру держборгу і темпів споживання економіка США все ще не дотягує до докризового рівня. Їй не вистачає джерел попиту на підтримку впевненого зростання", - заявив Бернанке.

Глава ФРС також підкреслив, що рівень безробіття в США - 8,3% - все ще викликає побоювання незважаючи на те, що більшість аналітиків не прогнозують у найближчому майбутньому третього раунду "кількісного пом'якшення" (QE). На думку Бернанке, у даній ситуації економіка США все одно продовжує залишатися вразливою для європейського боргової кризи.

Значна частина лекції Бернанке була також присвячена формуванню "іпотечної бульбашки", що стала причиною світової фінансової кризи 2007-2008 рр. Глава ФРС визнав, що регулятори, в тому числі і американський центробанк, не змогли вчасно запобігти шкідливій іпотечній діяльності.

Нагадаємо, у січні міністр фінансів США Тімоті Гайтнер заявляв, що темпи економічного зростання США зараз складають 2-3% (поквартальне зростання в перерахунку на рік) і навряд чи знизяться, враховуючи деякий прогрес в боротьбі з борговою кризою Європи.