ua en ru

Економіка Росії 2010 р. відновлювалася, але повільніше,- річний економічний огляд Сіньхуа

2010 року, що минає, відзначено тривале відродження російської економіки, однак у другому півріччі темпи економічного зростання сповільнилися через ослаблення тенденції до відновлення в головних суб'єктах світової економіки та безпрецедентну посуху в країні. Наступного року Росії доведеться вирішити такі завдання, як стримування інфляції, скорочення фінансового дефіциту, розширення внутрішнього попиту тощо. При цьому в зовнішньому економічному середовищі існує велика невизначеність, а тому контроль російського уряду над економікою та прийняття рішень буде істотно ускладнено. Про це йдеться в річному огляді економічного розвитку Росії, підготовленому агентством Сіньхуа.

Завдяки зростанню світових цін на сиру нафту, нинішнього року в економіці Росії спостерігалися сприятливі тенденції відновлення, але темпи зростання в другому півріччі дещо вповільнилися.

У першій половині року ВВП зріс на 4,2% порівняно з аналогічним періодом 2009 р., проте в третьому кварталі зростання скоротилося до 2,7%. Міністерство економічного розвитку Росії раніше прогнозувало зростання ВВП країни 2010 р. на рівні 4%, але днями знизило його до 3,8%.

Аналітики вказують наступні причини вповільнення темпів економічного зростання в Росії у другому півріччі: по-перше, минулого року зростання російської економіки було спочатку невеликим, а потім більшим, тому показники економічного зростання в другому півріччі не настільки високі щодо бази порівняння; по- друге, влітку на Росію вдарила безпрецедентна посуха, внаслідок якої значно скоротилося сільськогосподарське виробництво, що стримувало економічне зростання; по-третє, послаблення тенденції до відновлення економіки в європейських країнах, США та економічних суб'єктах з ринками, що зростають, у другому півріччі також позначилося на економічному відродженні Росії.

У році, що минає, швидкими темпами зростав обсяг зовнішньої торгівлі РФ. Згідно зі статистикою російської митниці, за перші три квартали загальний обсяг зовнішньої торгівлі становив 440,5 млрд дол., що на 37,1% вище від показника за аналогічний період минулого року. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі сягнуло 125,7 млрд дол., збільшившись на 37%.

Відзначено поліпшення стану з зайнятістю: на кінець жовтня реальне число безробітних у Росії склало 5,1 млн людей, що на 10% менше, ніж у той же період минулого року; в листопаді рівень безробіття скоротився до 6,7% (від 9% на початку року).

Природні катаклізми призвели до значного зростання цін на сільськогосподарську продукцію. Станом на 1 грудня рівень цін на споживчі товари в Росії збільшився на 7,6% порівняно з початком року. Міністерство економічного розвитку кілька разів підвищувало річний прогноз інфляції, яка, за останніми офіційними даними, складе 8,4%, тимчасом як минулого року вона сягнула 8,8%.

Однак аналітики, як ми повідомляли, не поділяють впевненості уряду Росії в тому, що інфляція за підсумками року залишиться в межах встановленого таргету 8-8,5%.