ua en ru

Економіка РФ відновлюється всупереч санкціям, - Bloomberg

Інвестори знову проявляють інтерес до Росії, незважаючи на санкції. Про це повідомив у своїй статті головний редактор Bloomberg News Метью Уінклер.

Обмежувальні заходи, введені в Росії рік тому після приєднання Криму, повинні були нанести серйозний удар по російському бізнесу, нагадує автор статті, головний Уінклер і зазначає: "Так і сталося. Російські акції, облігації та сировинні товари в 2014 р. продемонстрували найгірші показники серед ринків, що розвиваються".

Але так було в минулому році, в цьому картина змінюється, пише Уінклер. В кінці минулого року карбованець став найбільш волатильною валютою в світі, зараз поступово стабілізується: в цьому році коливання курсу рубля зменшилися.

Судячи з індексом російських суверенних облігацій Bloomberg, в 2015 р. інвестори, які вклали кошти в російські державні цінні папери, номіновані в рублях, вже отримали прибуток, еквівалентну 7% у доларах. Разом з тим інвестори, які вклали кошти в державні облігації інших країн, в 2015 р. втратили 1,1%, йдеться в публікації.

У випадку з власниками корпоративних облігацій картина виглядає ще більш райдужними: в цьому році їх сукупна прибутковість склала 7,3% - це найбільший зростання індексу корпоративних облігацій ринків, що розвиваються країн. У той час як прибуток власників акцій світових ринків, що розвиваються, з початку 2015 р. склала лише 1,7%, 50 російських компаній з індексу ММВБ виросли на 11,9%, що вище акцій індексу Standard & poor's 500 або будь-якого іншого північноамериканського ринку.

Прихильність інвесторів до російського ринку пояснюється зменшенням коливань рубля, хоча він і залишається найбільш волатильною з 31 самій торгується валюти у світі. Після різкого падіння в кінці 2014 р. сьогодні коливання курсу рубля нагадують 2009 р.

Поступово відновлюється і російський бізнес: за даними Bloomberg, близько 78% компаній, що входять в індекс ММВБ, продемонстрували більший ріст продажів, ніж аналогічні компанії у всьому світі. Одна з причин зростання - санкції Заходу.

"Через недоступність іноземних товарів росіяни змушені вибирати вітчизняні товари і послуги", - пояснюється в публікації.

Зазначимо, при цьому міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозувало глибоку рецесію російської економіки.