ua en ru

Економіка єврозони загрожує знову провалитися в глибоку рецесію

Минулого тижня увага ринків була прикута до вирішення ЄЦБ - знизити ключову процентну ставку до 0,25%. Занурившись в обговорення самого факту пом'якшення грошово-кредитної політики і можливих ефектів, які послідують за цими заходами, інвестори якось обійшли увагою питання - що ж саме викликало таку реакцію європейського регулятора. Про це пишуть аналітики компанії Weltrade.

Адже очевидно, що економіка єврозони далеко не так благополучна, як очікувалося. І якщо оцінити останні макроекономічні дані всебічно, стає ясно, що незначне зростання ВВП, завдяки якому експерти заговорили про вихід регіону з рецесії, це тільки початок довгого шляху до відновлення економік. Більш того, на думку багатьох економістів, безпрецедентні заходи економії, вжиті за останні роки урядами європейських країн, не привели до бажаного ефекту і навіть навпаки - посилили ризик затягування і поглиблення рецесії.

Як відзначають аналітики, бюджетна економія і скорочення витрат в більшості випадків дають тимчасовий ефект, в той же час ці ж заходи створюють перешкоду для швидкого зростання економіки. Адже саме по собі зростання внутрішнього валового продукту мало що значить, якщо одночасно з ним не відбувається насичення новими робочими місцями, немає збільшення цін і стагнують інші показники. В даний час 11 країн єврозони, як і раніше демонструють негативне зростання ВВП, інші ж держави отримують зростання в межах одного відсотка. 2%-ве збільшення спостерігається тільки Литві, Мальті та Люксембурзі, що можна вважати окремими випадками.

Такого слабкого економічного зростання явно недостатньо, щоб активізувати ключові і трудомісткі галузі, як, наприклад, будівництво, щоб стимулювати значні поліпшення на ринку праці. Якщо додати до цього системні проблеми в економіках країн єврозони, в першу чергу, падаючу інфляцію та штучний ажіотаж на ринках нерухомості, очевидно, що багато країн регіону, особливо периферійні, досі перебувають у вкрай важкому становищі, а економіка єврозони рухається по колу і загрожує знову провалитися в глибоку рецесію.