ua en ru

Економічна доцільність видобутку сланцевого газу викликає серйозні сумніви, - Медведчук

Економічна доцільність видобутку сланцевого газу викликає серйозні сумніви. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук, посилаючись на дослідження американських учених.

"Високі темпи виснаження сланцевих газових свердловин вимагають постійного вливання капіталу, оцінюваного в 42 млрд дол. в рік для буріння понад 7 тис. свердловин в цілях підтримки виробництва. Для порівняння: вартість сланцевого газу, видобутого в 2012 році, склала лише 32,5 млрд дол.", - пише автор книги Myths, Lies and Oil Wars Вільям Енгдаль у статті exposing міфи про видобутку сланцевого газу в США.

Зокрема, критикується заява Барака Обами про те, що багато в чому завдяки сланцевої революції "у нас є власний газ, який може забезпечити Америку на 100 років". Зрозуміло, не обов'язково брати його позицію за істину в останній інстанції, але, тим не менш, його аргументи, які хочу привести нижче, заслуговують серйозної уваги.

Як пише автор статті, у всіх predictions про Сполучених Штатах як про оновленої енергетичною наддержавою, наводняющей світ сланцевими нафтою і газом, але тільки одна річ. Вони засновані на міхурі, на обмані махінаторів з Уолл-стріт. Насправді сланцева революція - короткий спалах в енергетиці, нова шахрайська піраміда, ретельно вибудувана з допомогою тих же банків Уолл-стріт і ринкових аналітиків, багато з яких брали участь в роздутті міхура dot.com у 2000 р. і бульбашки нерухомості в 2002-2007 рр.

Автор наводить наступні аргументи на захист своєї точки зору:
- пікові значення видобутку сланцевого газу і нафти були досягнуті в 2009 - 2010 рр., після чого почалося її падіння.
- для витягання нетрадиційного сланцевого газу використовується спосіб гідророзриву шару - ГРП. Для цього добре під тиском закачується розриваюче рідина, яка утворює тріщини в сланцевої породі.
- рідина для гідророзриву, склад якої є секретом компанії і яка надзвичайно токсична, продовжує розширюватися, збільшуючи тріщини. Після цього головне завдання - запобігти закриття тріщин, що припинить вихід газу або нафти в свердловину.

Як пише Медведчук, причиною недавнього буму ГРП в США було прийняття в 2005 році Конгресом закону, вивідного процес ГРП з-під нагляду Агентства охорони навколишнього середовища США - EPA, здійснюваного в рамках закону про безпеки питної води, тобто екологічні норми були принесені в жертву комерційним інтересам приватної фірми.
При цьому сланцеве родовище, на відміну від звичайного, вичерпується швидше чинності геологічних причин. Газ розсіюється, і витяг його стає неможливим без буріння нових свердловин.
"Відомий американський геолог Артур Берман на основі аналізу даних з основних сланцевих регіонів США сказав, що зниження обсягів виробництва свердловин йде в геометричній прогресії і схильне виснажуватися набагато швидше, ніж їх просування на ринку. Висновок: "США мають ресурс в постачаннях нетрадиційного сланцевого газу в розмірі 11-23 років. Недавня риторика про енергетичної незалежності США в поточному технологічному стані - нісенітниця собача"... Як відомо, українська влада намагається реалізувати саме цю дурницю" (термін на совісті Енгдаля) в умовах України, де проблеми забезпечення населення питною водою та екології в цілому коштують більш ніж гостро і немає малонаселених територій, як у США", - підкреслив Медведчук.

Він також звернув увагу на те, що в Євросоюзі дуже серйозно ставляться до будь-яких проектів, які можуть нести загрозу екології й здоров'ю людей.

"Саме тому "сланцева лихоманка" обійшла Європу стороною. Більш того, європейці не зовсім розуміють, як ми могли так швидко здатися на милість" Shell і Chevron. Так, днями директор секретаріату Європейського енергетичного співтовариства (ЕС) Янез Копач, коментуючи можливість видобутку в Україні сланцевого газу, відверто попередив, що це пов'язано з великими екологічними ризиками.

Він поставив під сумнів досягнення енергонезалежності таким шляхом і запропонував почекати, поки буде накопичено досвід розробки і видобутку сланцевих газу і нафти, щоб зробити якісь висновки", - заявив політик.