ua en ru

Екіпаж корабля "Союз" успішно приземлився у Казахстані

Російський космонавт Олег Кононенко, астронавт NASA Дональд Петтіт і астронавт Європейського космічного агентства (ЄКА) Андре Кауперс, завершили свою місію на Міжнародній космічній станції (МКС) іприземлилися 1 липня в Казахстані. Посадка пройшла в штатному режимі, повідомили в Центрі управління польотами (ЦУП).

Для космонавтів дорога додому почалася о 07:45 за київським часом, коли корабель "Союз ТМА-50М", на якому вони перебували, відстикувався від МКС. Через дві години, на висоті 420 км, його рухова установка була введена в режим гальмування. В 11 годин 47 хвилин апарат "Союзу" відокремився від самого корабля.

Коли до Землі залишалося 700 м, були розкриті основні парашути. Приземлення відбулося в Казахстані, в 148 кілометрах від міста Жезказган.

Щоб допомогти космонавтам вибратися з капсули, на місце прибули співробітники пошуково-евакуаційних служб.

Передбачається, що після проходження медичного обстеження космонвати будуть доставлені на аеродром міста Караганди, звідки їх перевезуть в Підмосков'я.

Космічний корабель "Союз" відправився на МКС 15 травня 2012 р. За час роботи на Міжнародній космічній станції Кононенко, Петтіт і Кауперс провели понад 30 наукових експериментів. Обов'язки капітана виконував громадянин Росії. Після того, як він залишив свій пост, головою екіпажа був призначений інший представник Росії - Геннадій Падалка.

За домовленістю між ЦУП, американським агентством NASA і Європейським ЄКА нова експедиція відправиться до МКС 15 липня 2012 р. Запуск пілотованого корабля відбудеться з бази "Байконур" в Казахстані. Стиковка космічного апарату зі станцією повинна відбутися двома днями пізніше.