ua en ru

ЄК перевірить закон ФРН про відновлювану енергію на предмет порушення законодавства про конкуренцію

Єврокомісія перевірить закон ФРН про відновлювану енергію (EEG) на предмет порушення законодавства про конкуренцію. Про це в суботу, 14 липня 2013 р., пише журнал Der Spiegel з посиланням на заяву комісара ЄС з конкуренції Хоакіна Альмунії, повідомляє Deutsche Welle.

Єврокомісія, зокрема, звертає увагу на так званий податок в рамках закону EEG, який покупці електроенергії - як домашні господарства, так й промислові підприємства - повинні платити для розвитку поновлюваних джерел енергії в країні. Тим самим держава перекладає субсидії, що надаються виробникам альтернативної енергії, на плечі споживачів.

У Брюсселі критикують той факт, що деякі енергоємні підприємства - наприклад, алюмінієві або цементні заводи - звільнені від сплати податку на "зелену енергетику". Вважається, що інакше вони не витримають конкуренції з підприємствами з країн, де ціни на електроенергію значно нижче. У середу, 17 липня, Єврокомісія планує розпочати розслідування проти Німеччини, мета якого - заборонити звільняти будь компанії від податку в рамках закону EEG. Крім того, як пише Der Spiegel, цілком ймовірно, підприємствам, які не сплачували податку, доведеться повернути державі всю його суму - а вона може становити мільйони євро - заднім числом.

Читайте також: Розвиток відновлюваної енергетики знижує рівень безробіття, - Greenpeace

Комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер на заході, організованому на початку липня енергетичним концерном E.on, піддав критиці сам закон про поновлювану енергію. За його словами, численні положення EEG не узгоджені з правилами, існуючими всередині європейського ринку, і з законодавством ЄС про конкуренцію. Наприклад, Еттінгер визнав вкрай несправедливим, що Німеччина надає підтримку своїм вітроенергетичним підприємствам, тоді як датські або норвезькі компанії, що виробляють вітроенергією, яка надходить в тому числі й в ФРН, не отримують жодних державних субсидій.