ua en ru

ЄК призупинила виділення Україні понад 160 млн євро через неефективне використання траншів

Єврокомісія (ЄК) призупинила програми бюджетної підтримки України обсягом понад 160 млн євро на рік через неефективний розподіл коштів, що надаються. Про це повідомив виданню "Комерсант-Україна" високопоставлений представник Єврокомісії.

"У вересні (2011 р.ми перевели 31 млн євро, які повинні були піти на програми енергозбереження. Однак ці кошти були витрачені не на заощадження, а на лінії електропередачі, що пов'язали сонячні електростанції (СЕС) в Криму та Одещини з загальною енергетичною мережею країни. Вам повинно бути ясно, про які СЕС йдеться, адже в Україні не так багато станцій, що мають відношення до Андрія Клюєва",- розповів виданню європейський чиновник.

Як відзначає видання, головним виробником сонячної енергії в Україні є компанія Activ Solar. Менеджером по її розвитку є син першого віце-прем'єра - Богдан Клюєв. Отримати коментар Андрія Клюєва виданню вчора не вдалося.

В результаті припинення фінансової підтримки з боку ЄС Київ не зможе отримати значні суми. "На 2012 рік Україна вже запросила 88 млн євро. Ще 79 млн євро будуть офіційно запрошені найближчим часом, оскільки Київ виконав секторальні критерії для їх отримання. Але ми не перерахуємо жодного траншу до тих пір, поки не побачимо в Києві щирого прагнення виправити ситуацію,- підкреслив співрозмовник видання в ЄК.- Ми можемо чекати тижні, місяці і навіть роки. Хоча я сподіваюся, обмежиться декількома місяцями".

Радник Президента, керівник головного управління з питань міжнародних відносин адміністрації Президента Андрій Гончарук запевнив видання, що в адміністрації знають про зупинку бюджетної підтримки ЄС. "Це чималі гроші, вони потрібні Україні, і нам неприємно, що програма припинена. Президент доручив голові Міністерства фінансів Валерію Хорошковському розбиратися в ситуації. Винні будуть покарані",- заявив виданню Гончарук, додавши, що в рішенні ЄК він бачить тільки технічну, а не політичну основу.

В той же час, в представництві ЄС в Україні відзначають, що для вирішення виниклої проблеми Київ повинен зробити не тільки технічні, але і політичні кроки, зокрема, затвердивши необхідні законопроекти. У представництві зазначили, що "програми будуть перебувати в стані перегляду, поки уряд не наведе порядок у сферах управління державним фінансуванням, макроекономічною стабільностю і в специфічних питаннях, пов'язаних з законом "Про державну службу"".

Нагадаємо, ще в грудні 2011 р. повідомлялося, що в ЄК схвалила фінансовий пакет для підтримки державного управління регіонального розвитку, енергоефективності та охорони навколишнього середовища в Україні в 2011 р. на 105 млн дол.