ua en ru

ЄК обмежила "Газпром" в обсязі прокачування газу через "Північний потік" до 50% потужності газопроводу - 27,5 млрд куб м газу

Єврокомісія (ЄК) зобов'язала газопроводи NEL і OPAL, які з'єднують Nord Stream з газовою інфраструктурою ЄС, резервувати до 50% їх потужності під доступ інших постачальників газу. Це означає, що через Nord Stream ("Северній потік") "Газпром" зможе прокачувати порядку 27,5 млрд куб. м газу - половину потужності Nord Stream. Про це повідомляє видання "Комерсант".

Таким чином, "Газпром", який обіцяє перенаправити більшу частину транзиту газу з українського напрямку в газопровід Nord Stream, навряд чи зуміє виконати цю загрозу.

Вчора юрист Gascade (управляє транспортними активами Wingas - СП "Газпрому" і німецької Wintershall) Гордон Томас, якого цитує агентство "Прайм", заявив, що газопровід NEL, що є продовженням труби Nord Stream на території Німеччини, не зумів домогтися від Єврокомісії дозволу на виключення від доступу третіх осіб. За словами пана Томаса, "заявка (в Єврокомісію) була подана, але відхилена". Він підкреслив, що "повторно вона подаватися не буде", не пояснивши причин цього рішення. Пан Томас лише уточнив, що тепер NEL буде змушений резервувати не менше 35% потужностей для доступу третіх осіб.

Проектна потужність газопроводу складає 20 млрд кубометрів, тобто під доступ третіх осіб буде резервуватися близько 7 млрд кубометрів. Відповідно, через NEL "Газпром" зможе прокачувати не більше 13 млрд кубометрів газу, який прийде в Німеччину через Nord Stream.

NEL - газопровід протяжністю 440 км і потужністю 20 млрд кубометрів, початковою точкою якого є Грайфсвальд (узбережжя Німеччини в Балтійському морі), а кінцевою - газосховище "Реден". Будівництво ведеться Wingas (володіє 51% акцій проекту), а також E.ON, Gasunie і Fluxys. Уже побудовано більше 320 км, запуск намічений на 2012-2013 роки. Вартість проекту - 1 млрд євро. NEL повинен з'єднати підводний газопровід Nord Stream, який йде по дну Балтики з Росії до Німеччини, з газотранспортною системою ЄС.

Доступ третіх осіб, про який говорить Гордон Томас, - це можливість для будь-яких компаній крім "Газпрому" прокачувати свій газ через NEL. Вона передбачена Третім енергопакетом ЄС. Оскільки поки що, крім "Газпрому", фізично поставити газ в NEL не може ніхто, Росія давно домагалася від Єврокомісії виведення NEL під Третього енергопакету, і це тема була однією з ключових на переговорах міністра енергетики Сергія Шматко і енергокомісара ЄС Гюнтера Еттінгера. Тепер з'ясовується, що добитися нічого не вдалося, а Еттінгер, який повинен був провести чергову зустріч зі Шматко ще в лютому, в Росію, так і не приїхав.

Можливо, NEL таки доб'ється від Єврокомісії права резервувати під газ "Газпрому" до 90% своєї потужності, припустив Гордон Томас, і відповідні поправки зараз розглядає Агентство по взаємодії регуляторів в енергетиці - ACER, наднаціональний орган в ЄС, що регулює роботу національних регуляторів в енергетиці країн Європи. Але фінальне рішення все одно за Єврокомісією, сказав юрист. В Єврокомісії вчора лише сказали виданню, що "правила енергоринку ЄС єдині для всіх і NEL не виключення". В "Газпромі" і "Газпром експорті" від коментарів відмовилися, в Wingas запевнили, що Гордон Томас говорив "про майбутніх проектах компанії". NEL ж почав будуватися до введення в Європі Третього енергопакету і потрапляє під норми Другого енергопакету. Але це означає тільки те, що точний рівень обмежень для нього поки невідомий.

Зате є приклад уже реалізованих обмежень для проекту, що знаходиться в тих же умовах. Це газопровід OPAL (уже побудований, 35 млрд куб. М в рік). Представник Єврокомісії Ніколь Бокштеллер вчора повідомила, що OPAL виведений з-під доступу третіх осіб лише на 50%. Джерела в "Газпромі" називають те, що відбувається "абсурдом", зазначаючи, що "абсолютно незрозуміло, для кого все це резервується". Але в Єврокомісії на це відповідають, що в перспективі до OPAL і NEL теоретично можуть підключитися й інші постачальники газу.
Сьогодні головний транзитер газу "Газпрому" в Європу - України (100 млрд кубометрів в рік експорту в ЄС із загального обсягу 150 млрд кубометрів), і "Газпром" домагається контролю над її газотранспортною системою, погрожуючи в іншому випадку знизити обсяг прокачування (країна заробляє на транзит 3 млрд дол на рік).
Перенаправити потоки з Україною "Газпром" обіцяв саме в Nord Stream. Нагадаємо, 22 лютого представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що після реалізації всіх запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів, значення Україна в транзиті російського газу буде зведено до нуля.

Якщо для NEL буде те ж обмеження, що і для OPAL, прокачати через Nord Stream "Газпром" зможе не більше 27,5 млрд кубометрів газу в рік, каже Віталій Крюков з "ІФД-Капітал". Це можна порівняти з потужністю тільки однієї нитки Nord Stream (27,5 млрд кубометрів), але в цьому році повинна бути запущена друга. Виходить, що повністю "Газпром" її завантажити не зможе. Михайло Корчемкін з East European Gas Analysis вважає, що позиція Єврокомісія викликана високими цінами на російський газ в Європі і що "Газпрому" залишається "лише змиритися з цим рішенням".