ua en ru

ЄК звинуватила MasterCard в завищенні комісії по картах

ЄК звинуватила MasterCard в завищенні комісії по картах Фото: MasterCard отримала офіційне звинувачення від ЄК

Це справа може завершити цілий ряд суперечок між європейськими і американськими компаніями з-за такого роду комісій

Європейська комісія (ЄК) пред'явила офіційні звинувачення MasterCard в тому, що компанія штучно завищує вартість здійснення оплат картами, тим самим порушуючи антимонопольне законодавство. Про це пише The Wall Street Journal.

У матеріалі видання йдеться про те, що цим звинуваченням передували два роки розслідувань. Для MasterCard претензії з боку ЄК можуть завершитися штрафом на суму до 10% від річного обороту компанії. У минулому році останній досяг 9,5 млрд дол., що означає розмір штрафу в 950 млн дол. Крім того, компанії доведеться змінити деякі принципи своєї роботи.

Розгляд ЄК з MasterCard може стати останнім у ряді юридичних суперечок між європейськими і американськими компаніями з-за комісій. Головна причина такого роду спорів - так звана міжбанківська комісія, яку встановлюють такі компанії, як Visa і MasterCard. Комісія збирається банками, выпустившими кредитні та дебетні картки, кожен раз, коли споживач здійснює покупку і оплачує її карткою. Розмір комісій дуже відрізняється від країни до країни на території ЄС від 0,2% до 1,5% в деяких державах.

В даному випадку, ЄК висунула MasterCard звинувачення в тому, що умови компанії за міжбанківськими і транскордонним платежів перешкоджають негативно впливають на роботу рітейлерів. Регулятор також наполягає на тому, що з іноземних власників карток знімається занадто висока мінімальна комісія за операції з картами в межах ЄС.

Нагадаємо, раніше Європейська комісія прийняла рішення розпочати процес надання допомоги Україні в розмірі 600 млн. євро.