ua en ru

ЄК: Якщо Греція вийде із зони євро, їй доведеться покинути ЄС

Якщо Греція покине зону євро, що може трапитися, скажи греки "ні "новій програмі допомоги республіці на майбутньому референдумі, країні доведеться покинути Євросоюз (ЄС). Таку заяву зробила представник вищого виконавчого органу ЄС Кароліна Коттова. "Згідно з чинним законодавством, країна не може залишити зону євро і при цьому залишитися в Євросоюзі", - зазначила Коттова.
При цьому Коттова додала, що всі виступають за те, щоб Греція залишилась в зоні євро. "Для цього є всі необхідні інструменти, були досягнуті домовленості. Інші варіанти не розглядаються", - констатувала представник ЄС.
Раніше сьогодні прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу скликав екстрене засідання Кабінету міністрів у зв'язку з розколом, що утворився в уряді, приводом до якого став оголошений раніше Папандреу всенародний референдум з питання нової програми допомоги країні. Ризикована ініціатива грецького прем'єра відбулася через лічені дні після того, як європейські лідери з величезним трудом погодили новий антикризовий план для Афін, оцінюваний в 130 млрд євро.
Соціологічні опитування показують, що понад половини греків виступають проти прийняття умов нової програми.
Напередодні канцлер ФРН Ангела Меркель і Президент Франції Ніколя Саркозі чітко дали зрозуміти, що грецький референдум, який відбудеться на початку грудня ц.р., фактично стане народним вибором - залишається Греція в зоні євро чи ні. Господар Єлісейського палацу також підкреслив, що Європа зможе надати Греції черговий кредитний транш тільки після оприлюднення підсумків голосування.
Нагадаємо, 27 жовтня 2011 р. європейські лідери погодили з представниками банків і страхових компаній нову схему участі приватного сектора в полегшенні боргового тягаря Греції. Згідно з цим планом, власники грецьких бондів обміняють їх на нові з 50%-им дисконтом до номінальної вартості. Це дозволить скоротити держборг країни до 120% ВВП до 2020 р. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оцінною вартістю до 30 млрд євро. Імовірно, мова йде про забезпечення грецьких облігацій у вигляді паперів з найвищим рейтингом AAA.