ua en ru

Єгипетська опозиційна група обрала Мохаммеда ель-Барадеї своїм офіційним представником

Єгипетська опозиційна група "Фронт 30 червня" обрала екс-главу Міжнародного агентства з атомної енергії Мохаммеда ель-Барадеї своїм офіційним представником. За словами представників організації, він буде представляти інтереси супротивників режиму в разі зміни влади.

Єгипетська опозиційна група "Фронт 30 червня" обрала екс-главу Міжнародного агентства з атомної енергії Мохаммеда ель-Барадеї (на фото) своїм офіційним представником. За словами представників організації, він буде представляти інтереси супротивників режиму в разі зміни влади, передає Al Jazeera.

Зазначимо, що на початку 2011 р. організація "Брати-мусульмани" також призначила ель-Барадеї переговірником з Хосні Мубараком, який тоді займав пост президента Єгипту. Після його повалення екс-глава МАГАТЕ балотувався на посаду нового глави держави, проте пізніше вибув з передвиборної гонки.

Акції протесту проти правлячого ісламістського режиму різко посилилися 30 червня 2013 р., коли опозиція вивела на вулиці десятки тисяч людей. Присутні на площі Тахрір бачать Єгипет більш світською державою, що, на їх думку, неможливо, поки при владі перебуває Мурсі, який протягом довгого часу був на провідних ролях в організації "Брати-мусульмани".

1 липня ц.р. міністр оборони Єгипту Абдель Фаттах аль-Сісі пред'явив Президенту країни Мохаммеду Мурсі ультиматум, давши йому 48 годин на досягнення угоди з опозицією під загрозою збройного втручання в політичну ситуацію в країні. Президент Єгипту Мухаммед Мурсі відкинув поставлені ультиматуми.

За останньою інформацією, в ході зіткнень між прихильниками і супротивниками чинного Президента, що відбулися 1 липня 2013р. у м. Суеці, загинули не менше 16 людей. Були зафіксовані випадки застосування вогнепальної зброї.

Відомо також про напади на будинки і офіси "Братів-мусульман", в яких брали участь сили безпеки країни. Також поповнюються ряди міністрів, які подали у відставку у зв'язку з критичним становищем діючих влади Єгипту. Про складання повноважень заявив глава МЗС Мухаммед Камель Амр. Раніше ще 11 членів кабінету міністрів подали прохання про відставку, однак жодне з них не було задоволено. Також у відставку на знак солідарності з протестуючими, подав радник Президента Мурсі.