ua en ru

Єфремов не виключає проведення позачергової сесії ВР для ухвалення закону про мови

Лідер фракції Партії регіонів, народний депутат Олександр Єфремов не виключає, що для прийняття закону про основи мовної політики і низки інших законопроектів, парламенту доведеться скликати позачергову сесію, якщо для його прийняття на поточному пленарному тижні у парламенті не вистачить голосів. Про це він заявив на сьогоднішньому брифінгу в Верховній Раді, передає кореспондент РБК-Україна.

"Що стосується закону про мови, на поточному тижні виходить термін 30 днів (розгляду його в профільному комітеті), у нас є можливість голосувати за даний законопроект. Ми працюємо в цьому напрямку. Якщо ми зрозуміємо, що у нас є відповідні голоси по цьому законопроекту. Значить, можливо, будемо виходити на його прийняття... Якщо не буде голосів, значить ми будемо далі працювати з цього питання", - сказав Єфремов.

Він також зазначив, що "якщо виникне необхідність продовження сесії, не тільки з цього питання, тому що виникають інші не менш серйозні питання, які треба прийняти найближчим часом, я думаю, що коли ці питання будуть готові для прийняття в сесійній залі, не виключається варіант розгляду даного питання спільно з іншими питаннями".

"Нас турбують сьогодні питання, пов'язані зі створенням нових робочих місць і зараз готується відповідний законопроект в уряді. Нас турбують питання і скарги, які йдуть від підприємців, які йдуть з приводу посилення тиску правоохоронних органів на них і відповідна робота ведеться в цьому напрямку. Якщо пакет цих законопроектів буде підготовлений, я не виключаю варіант, що нам доведеться скликати позачергову сесію і приймати ці рішення", - заявив Єфремов.

Нагадаємо, 5 червня ц.р. був прийнятий у першому читанні законопроект про основи державної мовної політики. Законопроектом збережений конституційний державний статус української мови. Пунктом 1 статті 6 проекту встановлено, що державною мовою України є українська мова. При цьому, на території України гарантується вільне використання регіональних мов, в тому числі і російського.

Відзначимо, вчора голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що ВР однозначно не буде на майбутньому пленарному тижні розглядати законопроект про основи мовної політики.