ua en ru

Ефективність державного управління набагато нижче приватного, - Ніконов

Ефективність державного управління набагато нижче приватного, - Ніконов Фото: Ігор Ніконов

Екс-заступник глави Київської адміністрації і власник великого київського забудовника KAN Development Ігор Ніконов розповів про те, які галузі економіки повинні стати пріоритетними, а також про кризу в будівельній сфері. Про це повідомляють українські ЗМІ.

зокрема, Ніконов називає головними ресурсами країни - держпідприємства, які "потрібно продати всі без винятку".


"Ефективність державного управління набагато нижче приватного, так і корупція там росте, як на дріжджах. Кожен, хто отримав в управління держпідприємство, вважає його своєю вотчиною і користується його можливостями як чистісінької", - говорить він.

За його словами, держава має бути партнером, контролером, встановлювати правила регулювання ринків і економіки в цілому, але не управляти корпораціями і підприємствами. У такій ситуації особлива роль відводиться Антимонопольному комітету.

найперспективнішими галузями економіки Ніконов називає IT-індустрію та сільське господарство.

"Практично будь-який розвиток у цій галузі тягне за собою зростання у машинобудуванні, будівництві інфраструктури, транспорті... Необхідно розвивати виробництво по переробці сільськогосподарської сировини. І, звичайно ж, нам треба якомога швидше запускати вільний ринок сільгоспземель", - відзначає радник мера.

Екс-заступник глави Київської адміністрації називає головним критерієм розвитку економіки кількість нових робочих місць. За його словами, наприклад, у Сербії уряд платить бізнесу 10 тисяч євро за створення одного робочого місця. Так же роблять у багатьох країнах східної Європи. Тому важливо не те, скільки компанія відрахувала податків, а скільком людям вона дала можливість працювати. Ці працівники, в свою чергу, купують товари, і таким чином повертають гроші в економіку держави.

Що ж стосується чуток про колапс ринку нерухомості з-за того, що він затоплений фінансово-неспроможними дрібними забудовниками, Ігор Ніконов радить уважно вивчати послужний список і репутацію забудовника. За його словами, 90% будівництв в Україні ведеться за рахунок обігових коштів, які залучаються з ринку.

"Якщо ринок в один момент зупиниться, дуже небагато компаній будуть в змозі добудувати свої об'єкти. І це, в основному, великі забудовники з хорошою репутацією. Вважаю, що KAN Development — одна з них", - сказав Ніконов.

За його словами, у компанії є резерв для будівництва будь-якого об'єкта, житло в якому вже почали продавати.