ua en ru

ЄЕК підвищила мито на імпорт деяких видів молочної продукції з 15% до 18,3%

Рада Євразійської економічної комісії (ЄЕК) прийняв рішення підвищити ставки імпортних мит на деякі види молочної продукції з 15% до 18,3%. Про це повідомив журналістам міністр з торгівлі ЄЕК Андрій Слєпнєв. Зокрема, дане рішення стосується таких молочних продуктів, як вершкове масло, молочні пасти, сир. Рішення ради набуде чинності протягом 30 днів з дня опублікування. Раніше передбачалося, що ставка імпортного мита на ці види продукції збільшиться до 20%.

Міністр з торгівлі ЄЕК пояснив, що розмір ставки мита в 20% пропонувала встановити білоруська сторона. В ході обговорення Росія запропонувала розглянути варіант ставки мита відразу на тому рівні, до якого ставка повинна бути приведена у серпні поточного року відповідно до зобов'язань Росії перед Світовою організацією торгівлі (СОТ). "У першу чергу, і найголовніше, щоб не посилати суперечливі сигнали ринку: зараз підняли мито, потім знизили - було прийнято рішення відразу підвищити мито до 18,3%, - пояснив він. - Така нестабільність дестимулює ринок". Як приклад він навів ситуацію, коли у вересні минулого року, в період приєднання Росії до СОТ, спостерігався пік поставок продукції з-за кордону. "Імпортери розуміли, що через якийсь час буде знижена мито, і не везли продукти влітку, а потім масово вистрілювали вереснем місяцем вже за зниженими ставками. Отримати вересневий сплеск - значить отримати потім на 3-4 місяці проблеми, поки ці хвилі вляжуться. Тому ми вирішили - не варто посилати "нехороших сигналів", - зазначив Слєпнєв.

Одночасно рада ЄЕК прийняв рішення підвищити з 15% до 20% ставку імпортного мита на терті сири та сири в порошку всіх сортів, в тому числі Гларскій сир ("Шабцігер"), і до 25% - на сир Фета з коров'ячого молока.

За словами Слєпньова, рішення про збільшення ставок ввізних мит було прийнято у зв'язку із зростанням імпорту в Росії відповідних видів продукції. У свою чергу, збільшення ввезення товарів викликане високими цінами на корми для молочного тваринництва, що робить неможливим для вітчизняних виробників знизити ціни і бути в достатній мірі конкурентноспроможними з імпортною продукцією, а також зниженням з серпня 2012 специфічної складової імпортного мита на молочні продукти.

Читайте також: У країнах МС можуть бути введені квоти на виробництво сільгосппродукції