ua en ru

Едуард Прутнік інвестує у видобуток алмазів у Південній Африці, - звіт Namakwa

Колишній радник Президента України Віктора Януковича і екс-власник телеканалу НТН - народний депутат Едуард Прутнік - інвестує у видобуток алмазів у Південній Африці. Підконтрольні йому структури близькі до того, щоб стати найбільшим акціонером Namakwa Diamonds. Зараз це невеликий здобувач, але компанія придбала досить перспективну ліцензію. На цьому Прутнік зупинятися не має наміру і зараз займається пошуком нових активів для інвестування на континенті, пише "Комерсант-Україна".
Про те, що Едуард Прутнік стає власником великого пакета в здобувача алмазів у країнах Південної Африки - компанії Namakwa Diamonds, остання повідомила в річному звіті (закінчився 31 серпня), який у п'ятницю з'явився на сайті Лондонської фондової біржі. Належна йому Jarvirne Ltd (зареєстрована на Британських Віргінських островах) збільшує частку в Namakwa з 13,13% до 32,2% акцій.
Namakwa веде видобуток алмазів у ПАР і Конго, а також володіє активами в Анголі, Намібії і Лесото. Поки компанія є невеликим добувачем - в 2010 році вона здобула алмазів загальною вагою 115 тис. карат, її виторг склав 93,3 млн дол. Для порівняння: показники найбільшого у світі добувача алмазів - російської "Алроса" - в 2010 році склали 19,3 млн карат. Але в 2010 році компанія Namakwa Batla Diamonds Ltd (NBDL), в якій Namakwa володіє 62,5% акцій, отримала ліцензію на розробку кімберлітової трубки Као, що входить в десятку найбільших у світі. Її ресурси оцінюються в 12,4 млн карат. Крім того, 1 січня 2012 р. Namakwa планує вивести на повну виробничу потужність збагачувальну фабрику з розробки кімберлітової трубки. Це дозволить Namakwa щорічно видобувати алмази на 250 тис. карат.
Компанія Jarvirne входить до складу групи Uvercon Едуарда Прутніка. Група володіє активами в Україні та за кордоном в областях енергетики, видобутку алмазів, олова, міді, платини, золота, хрому, в сільському господарстві та рибної ловлі. Фінпоказники не розголошуються. На початку 2000-х років Прутник обіймав посади заступника голови Донецької облради і заступник голови Донецької облдержадміністрації. З кінця 2002-го по початок 2005 року - радник прем'єр-міністра Віктора Януковича. З 2006 року - народний депутат від Партії регіонів. До 2009 року Едуард Прутнік володів телеканалом НТН, який продав групі "Інтер" в 2009 році. Тоді угода оцінювалася не менш ніж в 330 млн дол.
Едуард Прутнік вирішив інвестувати в Namakwa в 2010 році. Спочатку він скупив на біржі близько 5% акцій компаній. Пізніше Namakwa залучила у підконтрольній йому Jarvirne кредит на 17 млн ​​дол. У вересні нинішнього року Namakwa і Jarvirne підписали угоду, згідно з якою компанія розрахується з кредитором своїми акціями. У результаті Jarvirne вдалося збільшити свій пакет в Namakwa до 13,13%. Тоді ж Jarvirne надала ще один кредит на 40 млн дол. терміном на два роки під 24% річних. Причому відсотки за кредитом за перший рік Namakwa також погасить своїми акціями. У результаті Jarvirne отримала можливість збільшити частку в здобувача до 32,2%, ставши найбільшим акціонером Namakwa. Зараз близько 11% акцій Namakwa володіє родина засновників компанії - Крюгер, по 5-6% акцій в інвестфонду BlackRock, банку Goldman Sachs і хедж-фонду SAC Capital. Близько 30% акцій - free float. Капіталізація на п'ятницю - 19,5 млн дол.
Едуард Прутнік був одним з ініціаторів зміни керівництва Namakwa. У вересні 2011 року гендиректором Namakwa був призначений Річард Коллокот, який очолював одне з міжнародних підрозділів "Норильського нікелю". А представники Едуарда Прутніка отримали два з семи місць у раді директорів Namakwa. Протягом найближчих трьох-п'яти років галузеві аналітики Goldman Sachs прогнозують зростання цін на алмази в середньому на 9-12% на рік у зв'язку зі скороченням ресурсної бази і зростанням попиту в Індії і Азії. Поточна вартості алмазів - 400-410 дол. за карат. Крім того, за оцінками Jarvirne, акції Namakwa сильно недооцінені на біржі - лише дозвіл на розробку кімберлітової трубки Као коштує мінімум 400 млн дол.
Представник Jarvirne Аллен Гессен каже, що Едуард Прутнік переслідує широку стратегію інвестування в африканські активи. Зараз його структури інвестують у видобуток золота, платини, хрому, а також в енергетику в регіоні. "Namakwa є хорошим майданчиком для інвестування в інші африканські активи, - говорить Гессен. - Ми не готові бути міноритарними акціонерами і розраховуємо на контроль в тих активах, в які готові інвестувати".