ua en ru

Єдиний економічний простір Росії, Білорусії і Казахстану почав функціонувати з 1 січня 2012 р

Єдиний економічний простір (ЄЕП) трьох держав Митного союзу - Росії, Білорусії і Казахстану - почав функціонувати з 1 січня 2012 р. Метою формування ЄЕП є створення умов для стабільного та ефективного розвитку економік держав-учасниць та підвищення рівня життя населення.
Основними принципами функціонування ЄЕП є забезпечення свободи переміщення товарів, послуг, капіталу і робочої сили через кордони держав-учасників.
Принцип вільного руху товарів передбачає усунення вилучень з режиму вільної торгівлі та зняття обмежень у взаємній торгівлі на основі уніфікації митних тарифів, формування спільного митного тарифу, встановленого на основі погодженої державами-учасницями методики, заходів нетарифного регулювання, застосування інструментів регулювання торгівлі товарами з третіми країнами.
Загальний напрямок інтеграції буде задано низкою угод, які дозволять державам учасникам ЄЕП вести свою економічну діяльність на загальних правових умовах на території будь-якої держави учасниці ЄЕП.
Нагадаємо, президенти Росії, Білорусії і Казахстану Дмитро Медведєв, Олександр Лукашенко і Нурсултан Назарбаєв підписали в листопаді 2011 р. пакет документів про інтеграцію в рамках ЄЕП. Підписано Декларацію про євразійську економічної інтеграції і Договір про Євразійської економічної комісії (ЄЕК, приступить до роботи з 1 січня 2012 р.). Документи передбачають більш глибоку економічну інтеграцію трьох держав - учасниць Митного союзу. Мова йде про створення РФ, Білоруссю і Казахстаном спочатку Єдиного економічного простору, а в майбутньому - Євразійського економічного союзу.
З ідеєю створення Євразійського союзу ще в 1994р. виступив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Передбачалося, що спочатку в союз увійдуть п'ять країн - Росія, Казахстан, Білорусь, Киргизія, Таджикистан. Потім планувалося розширити число учасників за рахунок інших країн пострадянського простору. У грудні 2010 р. на саміті Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) в Москві були досягнуті домовленості про створення Євразійського союзу на базі Єдиного економічного простору Росії, Білорусії і Казахстану.Тексти перших документів у рамках створення Євразійського економічного союзу були узгоджені на зустрічі глав уряду Митного союзу та ЄврАзЕС в жовтні 2011 р.
Євразійська економічна комісія створюється з метою забезпечення функціонування та розвитку Митного союзу та Єдиного економічного простору.Вона стане наступницею комісії Митного союзу, діяльність якої буде припинена 1 липня 2012 р., і буде здійснювати свої функції на основі принципів забезпечення взаємної вигоди, рівноправності і врахування національних інтересів сторін, економічної обгрунтованості прийнятих рішень, відкритості, гласності та об'єктивності. У зв'язку з розширенням і ускладненням функцій комісії договором передбачається створення дворівневого органу у складі Ради комісії та Колегії комісії, функції та повноваження яких розмежовуються.
Головою колегії ЄЕК призначений міністр промисловості і торгівлі РФ Віктор Христенко (покине пост глави відомства 1 лютого 2012).Відповідне рішення було ухвалене за підсумками засідання Вищої ради Євразійського економічного ради на рівні глав держав.
До ради увійдуть ЄЕК по одному представнику від кожної держави-члена на рівні віце-прем'єрів.Колегія комісії стане постійно діючим професійно-виконавчим органом з дев'яти членів (по три від кожної країни). Передбачена ротація голів колегії раз на чотири роки.