ua en ru

Єдине жеребкування не зможе гарантувати збалансованого представництва політичних партій у ДВК,- ENEMO

ENEMO стурбована змінами у процесі формування дільничних виборчих комісій (ДВК), оскільки новий підхід єдиного жеребкування не зможе гарантувати справедливого збалансованого представництва політичних партій у ДВК. Про це повідомляє заступник голови місії Майя Мілікіч.

Як зазначає ENEMO , Центральна виборча комісія (ЦВК) вже визначили всі 225 окружних виборчих комісіях (ОВК) за допомогою єдиної лотереї, що призвело до дизбалансованого представництва в ОВК і надзвичайно великої кількості поточних замін в складі ОВК. Більш того, ENEMO серйозно непокоїть непрозорість того, як ЦВК вирішила це питання без належного обговорення, оскільки політичні партії і спостерігачі не отримали текст постанови, яка була в обговоренні.

ENEMO закликає ЦВК переглянути своє останнє рішення і забезпечити справедливий і збалансований склад ДВК в округах шляхом проведення окремого жеребкування партій для кожної дільничної комісії. Представники місії рекомендують ЦВК забезпечити прозорий процес прийняття рішень, надаючи проекти рішень та пропозицій перед зустрічами в ЦВК і принаймні оголошувати попередній порядок денний.

Нагадаємо, 13 вересня ЦВК змінила порядок жеребкування складу дільничних виборчих комісій