ua en ru

ЄС готовий закривати очі на серйозні факти корупції в Україні заради асоціації, - Медведчук

Українські політичні еліти зважилися на асоціацію з ЄС, тільки тому, що Євросоюз підтвердив готовність закривати очі на серйозні факти корупції в нашій країні. Про це пише у своєму блозі лідер громадської організації "Український вибір" Віктор Медведчук.

Експерти спеціальної комісії Європарламенту, що вивчає корупцію, відмивання грошей і організовану злочинність у Європі (CRIM), зареєстрували в державному секторі Євросоюзу як мінімум 20 млн випадків корупції, збиток від яких оцінюється в 120 млрд євро.

Нагадаю, в липневому звіті міжнародна організація Transparency International вказувала, що 59% громадян країн "Великої двадцятки", куди входять і держави Європи, вважають, що їхні уряди не докладають достатніх зусиль у боротьбі з корупцією.

А адже в очах більшості українських громадян боротьба з цим злом і є чи не головна мета майбутньої євроінтеграції. Суспільство годують обіцянками, що як тільки угода про асоціацію з ЄС буде підписано, тут же Брюссель нам запропонує чудодійний антикорупційний бальзам. Але Євросоюз, на думку Медведчука, сам потребує радикального лікування. Про що й свідчать дані CRIM.

"У переговорах євробюрократів з представниками української влади ми бачимо, як Брюссель "пристосувався до менталітету": починав з батога, а закінчує банальними торгами. Днями Штефан Фюле заявив, що для "прямої підтримки впровадження угоди про асоціацію" Євросоюз готовий надати Україні фінансову допомогу у розмірі 186 млн євро, а після виконання всіх умов - ще 610 млн євро. А де ж взяти ті 164 млрд євро, які необхідні для впровадження норм угоди про асоціацію нашій країні, за словами українського прем'єра? Але зараз не про це. Цифра, озвучена Фюле, співпадає з сумою мікрофінансового кредиту, меморандум про виділення якого було підписано ще в лютому українським Мінфіном і Європарламентом. Кредит в 610 млн євро планували виділити терміном на 15 років. Влада не уточнювала, куди підуть гроші, акцент робився на політичному аспекті, мовляв, виділення кредиту свідчить про прогрес у відносинах. Залишається відкритим питання: це все-таки "допомога" або черговий кредит, який доведеться віддавати вже нашим дітям?

Порівняйте ці 610 млн євро на 15 років з 10 млрд дол. щорічно, які буде економити Україна, приєднавшись до Митного союзу. І плюс 12 млрд щорічно Україна отримуватиме в якості економічного ефекту від економічної інтеграції з країнами МС. А, так, адже ці гроші підуть безпосередньо в економіку, обминаючи високі кабінети! Напевно, популярність євроінтеграції пояснюється не сумою, а схемою", - зазначає Медведчук.

З одного боку, Євросоюз вимагає від України активізації боротьби з корупцією, а з іншого - обіцяє дати грошей. Авансом - ось стільки, а "при виконанні умов" - втричі більше... Класичний приклад корупційної угоди, при якій, як відомо, злочинні обидві сторони - і та, що бере хабар, і та, що дає. Нехай навіть це буде прикрито фіговим листком "прямої підтримки впровадження угоди про асоціацію".

"Яку користь кожному українцю принесуть обіцяні Фюле майже 800 млн євро? Куди насправді підуть ці гроші після того, як їх "прокачають" через владні кабінети? Складається враження, що українські політичні еліти зважилися на асоціацію з ЄС, тільки тому, що Євросоюз підтвердив готовність закривати очі на серйозні факти корупції в нашій країні. Єврочиновники розуміють нашу владу, приймають такою, як вона є, і навіть готові її простимулювати. Одним словом, ідилія", - підсумував Медведчук.