ua en ru

ЄБРР просить уряд України дозволити кредитування в гривні

Європейський банк реконструкції і розвитку продовжує боротьбу за можливість кредитувати українські проекти в гривні. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на лист банку уряду зі звітом про макроекономічної ситуації в країні та рекомендаціями, як активізувати гривневе кредитування.
ЄБРР просить внести зміни до п'ять постанов та інструкцій НБУ з метою дозволити установі кредитувати в національній валюті. В ЄБРР хочуть мати право розміщувати залишки коштів на депозитах в українських банках, здійснювати платежі за послуги, надані банку, конвертувати гривневі залишки на коррахунках, які є його прибутком, зокрема, отриманим як дивіденди, відсотки за кредитом, прибуток від продажу акцій. В ЄБРР також наполягають на можливості інвестувати в акціонерний капітал у національній валюті. Крім того, банк пропонує змінити нормативи НБУ, що стосуються конвертування доходів і відкриття інвестиційних рахунків.
Це чергова спроба ЄБРР, що кредитує Україну в іноземній валюті з 1992 року, вийти на цей сегмент ринку. "Ми витратили шість років, але нічого не добилися, хоча за цей час запустили кредитування в національних валютах у ряді країн регіону. Банки чекають від ЄБРР довгу гривню, але механізмів поки немає. Ми можемо залучати гривню на міжбанку, через свопи, випускаючи облігації. За статутом ми не маємо права брати на себе прямі ризики, але є механізми, які дозволяють їх уникнути",- говорить провідний радник представництва ЄБРР в Україні Антон Усов. У банку оцінюють потреби ринку в гривневому кредитуванні як "дуже великі", тому готові кредитувати державний фінансовий сектори, малий і середній бізнес, підприємства, інфраструктуру, енергетику, муніципалітети.
Небажання Нацбанку йти на поступки пояснюється його консервативністю. "Я доводив в НБУ, що це дуже корисний проект, який знімає валютні ризики, навіть виступав за те, щоб приватні інститути з рейтингом ААА могли працювати у нас з гривнею. Такі норми вже скрізь діють - в Чехії, Росії, Польщі,- відзначає колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко.- Але наша банківська система і Нацбанк дуже консервативні, бюрократичні. Аргументи, які висували старі співробітники НБУ, не витримували жодної критики".
Побоювання стосувалися того, що ЄБРР зможе перетворювати безготівкову гривню у готівкову без ліцензії, або Нацбанк не зможе регулювати грошовий обіг гривні, оскільки не контролює нерезидентів. "Рішення приймалося, але коли постанова подана на підпис, в ній було стільки нюансів, що було просто неможливо працювати",- згадує колишній чиновник НБУ. Рік тому Нацбанк дозволив гривневе кредитування інший міжнародної фінансової організації - IFC. Однак він встановив максимальну ставку позик в 10% річних, яка є занадто низькою для корпорації.
Нагадаємо, раніше стало відомо, що ЄБРР в 2011 р. може кредитувати проекти в Україні більш ніж на 1 млрд євро, якщо буде можливість робити це в гривні.