ua en ru

ЄБРР надасть кредит у 10 млн євро на реконструкцію системи теплопостачання в Житомирі

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) надасть кредит у розмірі до 10 млн євро для фінансування пріоритетних інвестиційних програм, спрямованих на скорочення енерговитрат, зниження споживання газу та електроенергії, а також підвищення якості муніципальної системи постачання теплом і гарячою водою в місті Житомир. Про це повідомляє прес-служба ЄБРР.

"Інвестиції в енергоефективну комунальну інфраструктуру входять в число наших головних пріоритетів в Україну, і проект c" Житомир Теплокомуненерго" ще раз підтверджує це. Той факт, що проект отримує фінансування від Східноєвропейського партнерства у сфері енергоефективності та екології, робить його ще важливішим для міста та для всієї країни в цілому", - сказав директор представництва ЄБРР в Україні Андре Куусвек.

Як йдеться в повідомленні, кредит строком на 10 років буде надано муніципальному комунальному підприємству з теплопостачання "Житомир Теплокомуненерго", яке забезпечує теплом і гарячою водою близько 75 тис. квартир в місті. Кредитні кошти будуть використані для впровадження когенераційної установки (для одночасного виробництва тепла та електроенергії), індивідуальних теплових підстанцій з теплолічильниками, для реконструкції та модернізації бойлерних, а також для заміни зношених труб системи.

Очікується, що проект в значній мірі скоротить споживання газу (до 3,7 млн ​​куб. М на рік) і приведе до економії електроенергії (до 29,000 МВт.год в рік), а також збільшить загальну енергоефективність. Крім того, він допоможе істотно знизити обсяг викиду вуглекислого газу і окису азоту (34,381 т в рік і 6,2 т на рік відповідно).

Кредит ЄБРР буде доповнений грантом Фонду E5P в розмірі 5 млн євро, що допоможе профінансувати установку біопаливного бойлера, який буде використовувати відходи місцевої деревопереробної промисловості, а також додаткових індивідуальних теплових підстанцій. Додаткову технічну підтримку проекту надає уряд Швеції.

Це перший муніципальний проект в Україну, який отримав фінансування від Східноєвропейського партнерства у сфері енергоефективності та екології (E5P), співпраця з яким український парламент ратифікував в липні 2011 р.

Нагадаємо, 8 лютого стало відомо, що ЄБРР планує надати кредит в 48,8 млн євро для будівництва додаткових потужностей (32,5 МВт) на Новоазовської вітроелектростанції в Донецькій області.

ЄБРР (належить 63 державам і двом міждержавним організаціям) є найбільшим фінансовим інвестором в Україну. Станом на 31 грудня 2011 р., банк узяв на себе зобов'язання щодо надання понад 7,5 млрд євро в рамках 294 проектів.