ua en ru

ЄБРР підвищив прогноз по ВВП 29 перехідних економік Європи і Центральної Азії в 2012 р. до 3,2%

Європейський банк реструктуризації і розвитку (ЄБРР) підвищив прогноз валового внутрішнього продукту (ВВП) 29 перехідних економік Європи і Центральної Азії в 2012 р. на 0,1% - до 3,2%. Про це повідомляється в звіті ЄБРР. Попередній прогноз був опублікований в січні 2012 р.

Крім того, ЄБРР включив у регіон своїх операцій ще чотири країни - Йорданію, Туніс, Єгипет і Марокко. Прогноз по зростанню ВВП розширеного регіону з перехідною економікою в 2012 р. склав 3,1%. На 2013 р. банк прогнозує прискорення зростання економіки до 3,7% по всьому регіону операцій.

При цьому аналітики банку відзначили, що економічному зростанню країн, що розвиваються продовжує перешкоджати Європейська бюджетно-боргова криза. "Криза єврозони продовжує негативно впливати на ті країни регіону з перехідною економікою, які найбільш тісно пов'язані з Європейським валютним блоком", - говориться у звіті ЄБРР.

На цьому тлі ЄБРР прогнозує значне уповільнення зростання ВВП в окремо взятих країнах з перехідною економікою. Також на темпах економічного зростання відіб'ється скорочення експорту і зниження показника реального зростання кредитування.

Аналітики ЄБРР також констатують негативний вплив кризи єврозони на продуктивність і приплив капіталу в країнах регіону з перехідною економікою, оскільки західноєвропейські банки, які відіграють важливу роль у багатьох країнах Європи з ринком, що формується, проводять політику зміцнення балансу за рахунок розпродажу активів і скорочення кредитування. "У той час як банки провідних європейських країн продовжують політику зниження заборгованості, їх дочірні компанії в країнах, що розвиваються переживають відтік фінансів", - говориться у звіті ЄБРР.

Крім того, ЄБРР зберіг прогноз зростання ВВП України, де очікується зниження з 5,0% у минулому році до 2,5%.

Прогноз по зростанню російської економіки зберігся на рівні 4,2% в 2012 р. і 4,3% в 2013 р., що відповідає торішнім показникам зростання.

Нагадаємо, в держбюджеті-2012 зростання ВВП України закладене на рівні 3,9%, а прем'єр-міністр України Микола Азаров нещодавно навіть висловив упевненість, що зростання ВВП цього року складе 5-6%.